CJ Ilfov a inaugurat un monument comemorativ al Reginei Maria, la intrarea în Palatul Știrbey

Consiliul Județean Ilfov, prin Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale, a inaugurat, marți, monumentul comemorativ al Reginei Maria. Evenimentul a avut loc la144 de ani de la nașterea reginei Maria.â

Monumentul comemorativ a fost amplasat la intrarea în Palatul Știrbey, din Buftea. Bustul a fost realizat de sculptorul Cristian Ioan Pentelescu.

De asemenea, după inaugurarea monumentului, a avut loc premiera filmului documentar “Regina Maria- portretul iubirii”, în regia lui Salex Iatma.

Regina Maria a fost supranumită „regina soldat”, pentru implicarea activă pe front. Era comandant onorific al Regimentului 4 Roşiori, a cărui uniformă o purta cu mândrie. Soldații ajunși în spitalele de campanie în timpul Primului Război Mondial au văzut-o ca pe „mama răniților”. Așa i-a și rămas numele în popor, ca o recunoaștere a grijii și compasiunii de care a dat dovadă.

După război, Regina Maria s-a implicat nu doar în politică, ci și în diplomație. A fost unul din principalii actori ai Marii Uniri din 1918 și a purtat negocieri pentru recunoașterea internațională a statului român reîntregit.

Numele Reginei Maria este legat și de o localitate din Județul Ilfov. În 1916, în Primul Război Mondial, Palatul Stirbey, din Buftea, a fost loc de refugiu pentru suverană și pentru copiii săi.  Cu toate acestea, în Buftea nu a existat până acum  niciun monument dedicat reginei.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati