Președintele Consiliului Județean Ilfov, Hubert Thuma, împreună cu Administratorul Public CJI, Mihaela Toader, au prezentat, luni, în cadrul unei întâlniri la care au participat președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban, ministrul Cercetării Inovării și Digitalizării, Ciprian Teleman, și alți oficiali Proiectul strategic al Consiliului Județean Ilfov, Măgurele Science Park.
Obiectivele proiectului constau în întărirea capacității de cercetare, dezvoltare și inovare a organizațiilor de cercetare, prin crearea facilităților necesare derulării activităților de cercetare și dezvoltare; stimularea creșterii competitivității economice a mediului privat, prin acces la competențe specifice și prin stimularea inovării; dezvoltarea legăturii dintre mediul academic și mediul de afaceri, prin consolidarea capacităților de transfer tehnologic.
Hubert Petru Ștefan Thuma, Președintele Consiliului Județean Ilfov: ,,Proiectul ,,Măgurele Science Park” reprezintă o inițiativă a Consiliului Județean Ilfov și un pas important pe care îl facem în direcția transformării României într-un pol de cercetare-dezvoltare-inovare, recunoscut internațional. Acest proiect prevede dezvoltarea unui parc științific de ultimă generație în județul Ilfov, mai precis în orașul Măgurele.
Ne dorim continuarea și finalizarea proiectelor majore de cercetare pentru că acestea sunt capabile să genereze creștere economică, un climat propice pentru mediul de afaceri, noi locuri de muncă și bunăstare pentru oameni.”
Măgurele Science Park face parte din Laser Valley – Land of Lights, din jurul Extreme Light Infrastructure Nuclear Physics (ELI – NP) din Măgurele.
Laser Valley – Land of Lights își propune crearea unui pol de creștere economică în Măgurele, Județul Ilfov, ca ecosistem de știință, inovare și antreprenoriat și accelerator al transformării disruptive, „game changer”.
Activitățile aferente proiectului MSP sunt în corelare cu cerințele Mencanismului de Redresare și Reziliență, în ceea ce privește consolidarea rezilienței României, prin măsuri care se referă la domenii de politică de relevanță europeană, structurate în 6 piloni: Tranziția verde; Transformare digitală; Creștere inteligentă, sustenabilă și favorabilă incluziunii, inclusiv coeziune economică, locuri de muncă, productivitate, competitivitate, cercetare, dezvoltare și inovare, precum și o piață internă funcțională cu IMM-uri puternice; Coeziune socială și teritorială; Sănătate și reziliență economică, socială și instituțională; Politici pentru generația următoare – educația și competențele.
Mihaela Toader, Admninistrator Public al județului Ilfov: ,,Vom face prin acest centru un spațiu suport pentru centrul Cyber Security, un incubator de afaceri, spații de co-working, business development și fun-lab. Avem trei piloni importanți. Unul este centrul de transfer tehnologic cu o suprafata totala de 4800 mp, în care vom găzdui spații speciale pentru ativitățile de cercetare/dezvoltare, spații de birouri și laboratoare experimentale pentru validarea conceptelor și intrarea rapidă a rezultatelor cercetării.
Un centru de inovare cu o suprafață de 6220 mp, destinat în principal comunității, creării acestui ecosistem de colaborare, seminarii, conferințe offline și online și, sigur, spații pe măsura dorinței noastre, respectiv pentru a incuba afaceri și a transforma acest centru într-un loc pentru business. Și pentru că nu ne dorim să uităm copiii, a treia componentă este Muzeul Științei cu o suprafață totală de 7770 mp, unde vrem să arătăm copiilor că are sens să cerceteze și să vadă și trecutul, dar și viitorul științei, prin săli de expoziție, săli de organizare evenimente și activități educaționale.”
Ciprian Teleman, Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării: ,,Îmi imaginez că proiectul acesta e doar un început sau așa ar trebui să fie. Ca dimensiune, el răspunde la o nevoie pe care nu doar România o are, dar și Europa, și anume partea de final a lanțului valoric, care începe cu cercetarea, trece prin inovare, însă când vorbim de conversia în valoare, acolo cred că avem mult de învățat și ca țară, dar și Europa, în general.
Și cred că sunt foarte inspirate ideile pe care le-ați figurat în macheta acestui început de drum. Provocarea mare pe care o văd pentru când centrul va fi gata, va fi resursa umană. Și sugestia mea ar fi ca în paralel, dacă nu cumva ați gândit deja, să existe un plan foarte serios de identificare și atragere a celor care vor folosi infrastructura asta. Pentru că în rețeaua de institute, din evaluările de până acum, partea de infrastructură în multe locuri se apropie sau chiar o depășește pe cea europeană. Sunt cercetători din diaspora românească și care ar prefera să vină să lucreze acasă. Nu aici avem de completat, ci la cum ne susținem și cum ne încurajăm continuitatea în cercetare, continuitatea resurselor umane. Altminteri, da, sunt alături și susțin și ajut cu tot ce pot.”