Clădirile cu bulină roșie în București. Harta celor mai periculoase construcții din Capitală

Bucureștiul este capitala cu cel mai ridicat nivel de risc seismic din Europa, iar majoritatea clădirilor care prezintă vulnerabilitate la cutremur se găsesc în centrul Capitalei, potrivit stirileprotv.ro.

Când se acordă bulina roșie unei clădiri

Bulina roșie afișată pe clădiri înseamnă că imobilul respectiv este încadrat în clasa I de risc seismic, ceea ce îl face  vulnerabil la cutremur, a spus inginerul Matei Sumbasacu.

Potrivit acestuia, în București sunt peste 2.000 de clădiri care sunt în pericol de colaps la următorul cutremur.

În urma unei expertize tehnice, clădirile se pot încadra într-una din clasele de risc seismic: Rs I, Rs II, Rs III și Rs IV și în categorii de urgență (U1, U2 și U3).

Ce înseamnă clasele de risc seismic sau categoriile de urgență

Potrivit OUG 20/1994, clădirile expertizate tehnic se încadrează într-un dintre următoarele clase:

Clasa Rs I – presupune construcțiile cu risc ridicat de prăbușire totală sau parțială la cutremurului de proiectare corespunzător stării limită ultimă;

Clasa Rs II – cuprinde clădirile care în urma cutremurului pot suferi degradări structurale majore, care pun în pericol viața locuitorilor, dar la care prăbușirea totală sau parțială este puțin probabilă;

Clasa Rs III – corespunzătoare construcțiilor care pot prezenta risc de avariere moderată la care poate pune în pericol siguranța utilizatorilor;

Clasa Rs IV – sunt încadrate clădirile la care răspunsul seismic așteptat este similar celui obținut la construcțiile proiectate pe baza prescripțiilor în vigoare;

Categoriile de urgență în care sunt încadrate clădirile reprezintă perioada de timp în care pot fi consolidate. Astfel, avem:

U1 – consolidarea clădirii în maxim 2 ani;

U2 – consolidarea în maxim 5 ani;

U3 – consolidarea în maximum 10 ani;

Zonele cu multe clădiri roșii în București

Cele mai multe clădiri vulnerabile la cutremur se află în zona de centru a Capitalei. Pentru a vedea cu exactitate care sunt clădirile cu risc seismic ridicat din centrul orașului sau din alte zone, puteți consulta harta clădirilor vulnerabile la cutremur întocmită de Asociația de Reducere a Riscului Seismic (RE:Rise) în parteneriat cu geo-spatial.org.

Clădiri emblematice din Capitală cu risc seismic

După cutremurul din ’77, clădirile construite în perioada interbelică au suferit avarii și au fost încadrate în clase cu risc seismic. Printre clădirile publice care necesită consolidare menționăm: Casa Capșa, Nunțiatura Apostolică din România și Hotel Moxa.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati