Primăria Municipiului Bucureşti, prin Teatrul Nottara, anunță premiera spectacolului Cloaca de Maria Goos (traducerea: Liliana Alexandrescu), în regia lui Theodor-Cristian Popescu.
Din distribuţie fac parte: Mihai Marinescu, Alexandru Jitea, Gabriel Răuţă, Lucian Ghimişi, Macrina Bârlădeanu. Scenografia este semnată de Theodor Niculae, iar muzica originală este compusă de Andrei George Raicu. Reprezentaţia în regim de premieră va avea loc pe 23 octombrie, de la ora 18.00, la Sala George Constantin.
Scrisă de una dintre cele mai de succes autoare dramatice şi scenariste din Olanda, Cloaca analizează cu multă subtilitate, profunzime şi înţelegere ce anume stă la bazele unei prietenii de o viaţă, ce îi face pe oameni să trădeze şi care ar fi limitele pe care fiecare este dispus să le încalce. Există un happy-end al prieteniilor, exact ca în poveştile de dragoste? Oare orgoliile, vanităţile, goana după bani sunt mai puternice decât afecţiunea şi nevoia de a te simţi în siguranţă alături de cei care devin o a doua familie? Pentru toate cele patru personaje masculine, „cloaca”, adică mica lor familie, pe alocuri disfuncţională, devine ultima speranţă de salvare. Puşi faţă în faţă cu trecutul lor şi cu alegerile radicale ce le vor schimba destinul, cei patru îşi înţeleg mai bine propriul sine, cât de mult sunt capabili să renunţe la binele lor pentru ceilalţi, iar povestea lor invită la o reflectare asupra ideii de prietenie şi asupra importanţei pe care grupul de apropiaţi îl are în viaţa fiecăruia.
Apărută în 2002, piesa Cloaca a înregistrat un traseu spectaculos, atât în Olanda, cât şi internaţional: a fost piesa stagiunii 2002-2003, iar în 2004 a fost monatată la faimosul Old Vic Theater în Londra, în regia lui Kevin Spacey. Adaptarea pentru televiziune a fost şi ea recompensată, în 2004, cu Premiul Academiei Olandeze pentru cea mai bună dramă.
„Montarea cu Cloaca de la Nottara e a doua într-un şir de propuneri în jurul raportului feminin-masculin (după Villa Dolorosa, la Târgu Mureş), un raport ce-mi pare intrat într-o zonă de ‘transformări climatice’ a căror natură mă străduiesc să o înţeleg. Avem patru bărbaţi blocaţi în propriile lor vieţi, lipsiţi de elementul feminin, pe care nu-l mai percep şi fără de care se mişcă bezmetic, egocentric, dar şi extrem de fragil. Interacţiunea cu o femeie le arată ce şi cum ar putea primi, dar nu văd, nu aud, nu vibrează. Deşi dau semne că ar putea. Ba chiar că ar avea mare nevoie. Dar ei, ca nişte băieţei, încearcă să-şi refacă ‘gaşca’. Însă nici aici nu se mai întâmplă ce şi cum trebuie. E masculinitatea o forţă ce nu-şi mai găseşte spaţiul de manifestare? Există o discordanţă între setările cu care ne-a înzestrat specia şi mediul social pe care ni l-am construit? S-a ratat, s-a pierdut undeva, ceva?” (Theodor-Cristian Popescu)
Biletele pot fi cumpărate online pe www.nottara.ro sau de la agenţia teatrului (Bd. Magheru 20). Conform normelor legale aflate în vigoare, accesul publicului la spectacolele de teatru este permis doar persoanelor vaccinate contra SARS-COV-2 cu schema completă sau care au trecut prin boală în ultimele 180 de zile, cu condiţia să fi trecut cel puţin 15 zile de când s-au infectat.