Clotilde Armand, către Romprest: Nu facem niciun pas înapoi. Ridicați sau plecați!

Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, a afirmat, joi, că firma Romprest Service SA solicită de la Sectorul 1 plata sumei totale de 350 milioane de lei, aproximativ 1 milion de lei/zi, adică o treime din bugetul unității administrativ-teritoriale. “Nu facem niciun pas înapoi în fața mafiei gunoiului. Ridicați gunoiul sau plecați!,” a declarat Clotilde Armand. 

Edilul a prezenta joi consilierilor care este situația contractului cu compania Romprest Service SA. Consilierii locali au respins joi două proiecte inițiate de primarul Sectorului 1, care priveau derularea contractului cu compania Romprest Service.

“Costul salubrizării pentru anul trecut a fost de 266 de milioane de lei, la care se adaugă facturi de 83 de milioane de lei aflate în litigiu, ceea ce însemană un total de 350 de milioane de lei pe care Romprest consideră normal să îi primească într-un an, rezultă un total de 1 milion de lei pe zi, adică o treime din bugetul Sectorului 1. Noi nu ne putem menține la asemenea costuri,” a afirmat edilul.

Primăria a plătit de la începutul anului, 60 de milioane de lei pentru patru luni, bugetul fiind de 130 de milioane pentru tot anul.

“Trebuie să știți că am plătit în avans toate facturile care sunt legate de gunoiul menajer. Am primit astăzi cei trei sortatori cu care lucrăm. Sortatorii spun că nu au mai fost plătiți din februarie deși noi am achitat facturile către Romprest, ceea ce înseamnă o sumă de 6 milioane de lei. Aici vorbim despre facturile pentru persoanele fizice. Nici facturile pentru persoanele juridice nu au fost plătite, dar aici nu am ce să fac. Am plătit vineri în avans, în sensul că factura nu era scadentă, o sumă de 9 milioane de lei, pentru a debloca situația,” a afirmat primarul Sectorului 1.

ANRSC obligă Primăria să aibă raporturi directe cu sortatorii de deșeuri

Clotilde Armand a precizat că Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice (ANRSC) a obligat primăria să aibă raporturi directe cu sortatorii de deșeuri, printr-o procedură concurențială.

“Cu sortatorii nu este o situație corectă. Era un preț stabilit între Romprest și sortatori, nu era un preț care să fie rezultatul unei proceduri competitive. Noi vom rectifica, vom face exact ce ne cere ANRSC și vom organiza, deja am lucrat la caietul de sarcini, vom organiza procedura ca să fie o achiziție publică corectă, directă între Primăria Sectorului 1 și sortatori. Între timp am ajuns, înainte să putem desfășura profesionist procedura, într-o situație de criză, pentru că sortatorii nu au mai suportat să nu fie plătiți. Discut cu ei ca într-un mod urgent, printr-o achiziție mai rapidă, să preluăm noi acest contract, “  a declarat primarul Sectorului 1.

Clotilde Armand a precizat că primăria încearcă să facă plata direct către sortatorii de deșeuri, dar aceștia nu sunt subcontractori declarați în acest contract, așa că legea nu permite să se facă plata direct către ei, fără să existe o procedură precisă pentru asta.

“Am încercat să fac o sesiune de tranzit, dar nu pot, pentru că eu deja am plătit aceste facturi, nu pot să le plătesc odată către Romprest și odată către sortatori. Așa că soluția la care lucrăm acum, chiar dacă Romprest nu a agreat-o, este să avem o plată directă care să fie gata în câteva ore, câteva zile și să deblocăm situația pentru ca sortatorii să-și deschidă ușile pentru deșeurile noastre,” a mai afirmat edilul.

Soluția pentru rezolvarea crizei: tarife corecte și frecvențe care corespund cu necesitățile

Primarul a explicat că sunt două posibilități prin care se poate stabili un preț sau un cost: ori o procedură competitivă ori cheltuielile nete ale operatorului plus un profit agreat, care la nivel european este de 5,5% din cheltuielile nete. Clotilde Armand a pledat pentru tarife corecte percepute de Romprest, care să corepundă realității. 

“În concluzie, dacă reușim să avem niște tarife corecte care corespund cu realitatea și dacă reușim să avem niște frecvențe corecte care corespund cu necesitățile noastre, atunci vom rezolva criza în care ne aflăm de câteva luni,” a conchis primarul Sectorului 1.

Două proiecte, respinse în CL

Două proiecte inițiate de primarul Sectorului 1, care priveau derularea contractului cu Compania Romprest Service, au fost respinse joi, 3 iunie, de consilierii locali cu 12 voturi “pentru” și 15 „abțineri”. Este vorba despre proiectele 2 și 3 de pe ordinea de zi:

  1. Proiect de hotărâre pentru mandatarea primarului de a negocia cu operatorul de salubrizare eficientizarea activității de măturat, spălat, stropire și întreținere a căilor publice din cadrul serviciului public de salubrizare în aria administrativ-teritorială a Sectorului 1 al Municipiului București.
  2. Proiect de hotărâre privind exercitarea dreptului de control al Consiliului Local al Sectorului 1 în vederea determinării cheltuielilor nete necesare pentru prestarea serviciului public de salubrizare pe raza teritorială a Sectorului 1 al Municipiului București de către operatorul Compania Romprest Service SA.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati