Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, afirmă că la ”curiosul caz One Modrogan”, complexul de lux ridicat în curtea sediului PNL, avem de-a face cu un lung șir de ilegalități care au început în mandatul de primar general al Gabrielei Firea.
Concluzia îi aparține după ce a citit motivarea judecătorilor care au blocat continuarea construcției complexului de lux One Modrogan, ”ansamblu rezidențial a răsărit în locul unui monument istoric cu grad maxim de protecție”.
Judecătorii au suspendat, luna trecută, PUZ-ul și autorizația de construire din Aleea Modrogan nr. 1A după ce au constatat mai multe nereguli în emiterea acestor acte, mai spune primarul Armand, care observă că autoritățile statului numite politic le-au ignorat, deși erau mai mult decât evidente.
Postarea publicată de Clotilde Armand:
”Curiosul caz One Modrogan – despre contrucțiile ilegale din Sectorul 1.
Am citit motivarea judecătorilor privind cazul One Modrogan.
Dacă citiți motivarea deciziei prin care judecătorii au oprit betonarea din Aleea Modrogan nr. 1A, grădina vilei Filipescu-Brâncoveanu, monumentul istoric din curtea sediului central al PNL, o să constatați că acolo avem de-a face cu un lung șir de ilegalități care au început în mandatul de primar general al Gabrielei Firea.
Spațiul verde este betonat sub ochii noștri, cu acordul tacit al instituțiilor subordonate PSD și PNL: Instituția Prefectului și Inspectoratul de Stat în Construcții. Interesele imobiliare și financiare sunt transpartinice, așa că autoritățile subordonate politic au închis ochii când copacii au fost tăiați, iar un ansamblu rezidențial a răsărit în locul unui monument istoric cu grad maxim de protecție. Haosul imobiliar a fost oprit în justiție.
Fostele sere ale Filipescu-Brâncoveanu apar ca fiind spaţiu verde amenajat în PUZ Zone Construite Protejate aprobat prin HCGMB nr. 279/2000. Judecători: “Este un argument suficient pentru a crea suspiciuni asupra legalităţii PUZ-ului ulterior, din anul 2009, în care terenul respectiv nu mai apare ca fiind spaţiu verde, deşi nu a fost prezentat vreun act încheiat ulterior aprobării PUZ-ului din anul 2000 şi prin care să fi fost schimbată destinaţia de spaţiu verde a terenului.”
Din planşele foto aflate la dosarul cauzei rezultă că terenul în discuţie, anterior începerii lucrărilor de construcţie, prezenta carcateristicile unui spaţiu verde amenajat, terenul fiind acoperit de vegetaţie, inclusiv copaci, pe teren afându-se şi o seră. Magistrații au atras atenția că imobilele construite nu respectă regulile după care s-a construit întreaga parcelare (aliniere, regim de înălţime, calitatea arhitecturală), ducând la degradarea calităţilor urbanistice ale zonei. “Or, construcţiile, pentru realizarea cărora pârâta One Modrogan SRL a obţinut PUZ-ul aprobat prin HCGMB 707/2019, prezintă tocmai caracteristicile menţionate de reglementarea zonei protejate ca fiind agresiuni: imobile de raport, cu apartamente de lux realizate într-un stil arhitectural modern, fără respectarea regulilor după care era realizată parcelarea în perioada interbelică (terenul respectiv se afla într-o zonă de formă rotunjită cu puţine construcţii, alei cu traseu curb şi vegetaţie abundentă, caracteristici ce nu se mai regăsesc în proiectul realizat de pârâta One Modrogan SRL).”
Din documentaţia aferentă HCGMB 707/2019, nu rezultă verificarea respectării cerinţei privind nemodificarea caracterului general al zonei, în condiţiile în care nu s-a prezentat vreo lucrare de specialitate care să lămurească aspectele privind respectarea arhitecturii zonei.
În plus, Institutul Naţional al Patrimoniului a transmis instanței adresa nr. 648/10.02.2021 în care arată că monumentul istoric conține și terenul pe care se ridică ansamblul rezidențial.
“Mai mult, Curtea reţine că, indiferent dacă terenul este parte a monumentului istoric sau doar a zonei protejate, la emiterea PUZ-ului contestat erau necesar a fi respectate prevederile art. 32 alin. 10 din Legea nr. 350/2001, astfel că modificările aprobate trebuiau să respecte caracterul general al zonei, ceea ce, după cum s-a arătat mai sus, există indicii puternice că nu s-a respectat,” Curtea de Apel București.
Judecătorii explică și necesitatea prevenitii pagubei iminente, executarea actelor administrative contestate prin continuarea lucrărilor de construire de către One Modrogan SRL va duce la reducerea spaţiului verde din Muncipiului Bucureşti, dar şi la degradarea calităţilor urbanistice ale zonei protejate, ceea ce reprezintă o pierdere pentru patrimoniul cultural al Municipiului Bucureşti.
Uite așa a răsărit un compelx rezidențial în curtea PNL cu binecuvântarea PSD. Prin ei îșiși! Și nimeni n-a zis nimic despre asta până să ajungem noi în primăriei.”