Clotilde Armand: O să pun în dezbatere publică un proiect privind preţul salubrizării pentru agenţi economici

Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, a anunţat vineri că va pune în dezbatere publică un proiect privind preţul salubrizării pentru agenţi economici, explicând că nu e normal ca „cel care prestează serviciile şi are monopol” să stabilească costurile acestui serviciu.

„Ridicarea gunoiului menajer este un serviciu de două-trei ori mai ieftin, în comparaţie cu ridicarea gunoiului din depozite necontrolate. Ce vedeţi la ora actuală pe străzile sectorului 1 nu este gunoiul menajer (…), sunt depozite necontrolate. Această situaţie se datorează şi faptului că Romprest are nişte tarife stabilite unilateral de ei pentru agenţi economici.

Zilele acestea o să pun în dezbatere publică un proiect ca voi, Consiliul Local, că aşa trebuie, voi să stabiliţi preţul serviciului de salubrizare pentru agenţi economici, ca să fie un preţ corect. Probabil că va fi de două ori mai ieftin, e o estimare a mea. E important ca voi să stabiliţi acest cost, pentru că este un serviciu, de fapt delegat, monopol şi nu e normal ca cel care prestează serviciile şi are monopol să stabilească costurile acestui serviciu”, a spus Clotilde Armand, la şedinţa Consiliului Local, scrie Agerpres.

Ea a menţionat că nu poate dispune plata facturilor Romprest, întrucât acestea nu sunt întocmite corect.

„Trebuie împreună, şi o să implic aici Consiliul Local, să avem o discuţie cu Romprest pentru a readuce relaţia cu Romprest într-o situaţie corectă”, a afirmat Clotilde Armand.

Ea a menţionat că în 2019 autoritatea locală a achitat Romprest 196 de milioane de lei, în 2020 estimarea fiind că va avea de dat în total 323 de milioane de lei.

„Facturile achitate până până în ziua de astăzi sunt de 189 de milioane de lei. Puteţi să comparaţi această cifră cu ce a fost achitat în 2019. 196 de milioane de lei au fost achitate către Romprest în 2019. La ora actuală sunt doar 189 de milioane de lei. Facturile transmise şi neachitate sunt de 94 de milioane de lei. Estimarea serviciilor până la 31 decembrie ne spune că putem să ne aşteptăm la 41 de milioane de lei. În total, dacă luăm ce a fost achitat, ce a fost transmis şi estimarea serviciilor până la sfârşitul anului suntem la 323 de milioane de lei”, a declarat Clotilde Armand.

Potrivit acesteia, în buget şi în toate rectificările care au fost votate de vechea administraţie sunt prevăzute pentru salubritate 210 milioane de lei.

În opinia sa, ponderea cheltuielilor pentru salubritate este enormă.

„320 milioane de lei pentru salubrizare faţă de un buget de venituri care va fi în jur la 1 miliard două sute este o proporţie enormă, adică o mare parte din bugetul nostru, dacă menţinem situaţia actuală, s-ar duce către Romprest”, a adăugat Clotilde Armand.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati