CNAS: Medicamentele prescrise vor putea fi ridicate de la orice farmacie

Asiguraţii vor avea posibilitatea, începând cu 1 aprilie 2021, să ridice medicamentele prescrise de la orice farmacie din ţară, indiferent dacă aceasta are sau nu contract cu aceeaşi casă de asigurări de sănătate cu care are şi medicul prescriptor, informează Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.

Potrivit unui comunicat de presă transmis vineri, excepţie vor face medicamentele aferente contractelor cost-volum-rezultat, care se eliberează indiferent de casa de asigurări de sănătate în evidenţa căreia de află asiguratul, cu condiţia ca furnizorul de medicamente să fie în contract cu aceeaşi casă de asigurări de sănătate cu care se află şi medicul care a emis prescripţia medicală, scrie Agerpres.

Astfel, dacă în prezent farmaciile comunitare/punctele de lucru pot avea încheiate contracte pentru furnizarea de servicii farmaceutice cu două case de asigurări de sănătate, respectiv cu o casă de asigurări de sănătate judeţeană şi CASAOPSNAJ, pentru punerea în aplicare a noii reglementări, începând cu 1 aprilie, farmaciile comunitare/punctele de lucru care au încheiate două contracte cu case de asigurări vor opta pentru păstrarea unui singur contract, care va fi valabil până pe 30 iunie 2021.

După aprobarea noului contract-cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale, a medicamentelor şi a dispozitivelor medicale, tehnologiilor şi dispozitivelor asistive în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2021-2022, o farmacie comunitară/ punct de lucru farmaceutic va încheia un contract unic cu o casă de asigurări de sănătate, care va intra în vigoare începând cu 1 iulie 2021, precizează CNAS.

Acces mai facil al pacienţilor la tratamentele necesare

Această nouă reglementare este cuprinsă într-o hotărâre aprobată, joi, de Guvern.

„Este o măsură care va asigura un acces mai facil al pacienţilor la tratamentele necesare, mai ales în această perioadă dificilă pe care o traversăm. Însă nu ne vom opri aici. Alte măsuri menite să vină în sprijinul pacienţilor sunt propuse de CNAS în proiectul de contract-cadru pentru anii 2021-2022, pe marginea căruia, până la data de 30 martie 2021, se desfăşoară consultările şi negocierile cu organizaţiile patronale, sindicale şi profesionale reprezentative din domeniul medical. Noul proiect de contract-cadru va fi supus aprobării Guvernului, astfel încât să intre în vigoare începând cu data de 1 iulie 2021”, a declarat Adrian Gheorghe, preşedintele CNAS, citat în comunicatul de presă.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati