CNSU relaxează restricțiile. Piețele se vor putea deschide sâmbătă, cei din localitățile carantinate merg la vot fără declarație

Comitetul Național pentru situații de Urgență se reunește vineri, 4 decembrie, pentru a reglementa, printre altele, redeschiderea piețelor. Premierul Ludovic Orban a precizat că măsura va fi aplicabilă din momentul în care va apărea în Monitorul Oficial Hotărârea de Guvern care va fi adoptată în acest sens, dar și ordinul miniștrilor de la Agricultură și Sănătate care stabilește măsurile concrete ce trebuie respectate în piețe.

Ședință CNSU pentru a relaxa mai multe restricții începând din acest weekend

Orban a afirmat că celelalte măsuri restrictive vor fi prelungite, inclusiv portul măștii în spații deschise în toată țară.

UPDATE ora 14:00

Cei care locuiesc în localități aflate în carantină nu vor avea nevoie de o declarație pe proprie răspundere pentru a merge la vot.

„Toată lumea va putea circulă în ziua votului fără declarație, indiferent de zona, pentru a putea vota”, au declarat surse guvernamentale pentru Digi24.ro.

În plus, cetățenii cu drept de vot au libertate de circulație, în ziua alegerilor, până la ora 1,00 noaptea, a anunțat șeful DSU, Raed Arafat, la începutul ședinței de Guvern.

Știre inițială

Ludovic Orban a fost întrebat, vineri, când se vor redeschide piețele și a precizat: „Acum avem CNSU, analizăm proiectul de hotărâre al CNSU, după care avem ședința de Guvern în care vom adopta modificările la HG privind starea de alertă, în conformitate cu decizia CNSU, pentru a permite redeschiderea piețelor, în niște condiții de protecție sanitară”.

Premierul a precizat că redeschiderea piețelor va deveni efectivă, după publicarea HG în Monitorul Oficial, dar și după ce apare ordinul miniștrilor de la Agricultură și Sănătate care stabilește măsurile concrete ce trebuie respectate în piețe.

Întrebat dacă va fi prelungită măsură portului măștii în spații deschise, Orban a precizat: „Se vor prelungi. Se pare că expiră în 9 decembrie, va fi prelungită această măsură. Dintre măsurile de restricție pe care le-am adoptat suplimentar față de măsurile anterioare – măsurile naționale – practic, singură măsură de relaxare este această măsură de redeschidere a piețelor în condiții de protecție sanitară. A venit sezonul rece, suntem pe un trend descendent în aceea ce privește numărul de infectari și sunt convins că administratorii piețelor și primarii se vor implică”.

Ședința de Guvern este programată la ora 12.00.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati