Coaliţia se reuneşte pentru a stabili data alegerilor prezidenţiale

Coaliţia PSD-PNL se reuneşte, marţi, de la ora 10.00, pentru a stabili data alegerilor prezidenţiale. În urma ultimei discuţii dintre cele două partide au rămas două variante de lucru, cu 15 sau 29 septembrie primul tur de scrutin.

Premierul Marcel Ciolacu i-a cerut deja, în şedinţa de guvern de vineri, ministrului de Interne, Cătălin Predoiu să pregătească proiectul hotărârii de guvern privind alegerile prezidenţiale, el precizând că săptămâna viitoare stabilesc la care dintre cele două date, 15 sau 29 septembrie, se va desfăşura primul tur de scrutin.

Miercuri şi joi au discutat PSD şi PNL, iar compromisul la care s-a ajuns a fost ca primul tur să se organizeze fie în 15 septembrie fie în 29 septembrie.

PNL şi-a dorit păstrarea datei alegerilor prezidenţiale conform prevederilor constituţionale, în noiembrie şi decembrie. Motivul îl constituie faptul că ideea unei candidaturi în tandem preşedinte-premier, din partea celor două partide, a picat, astfel că nu se mai justifică devansarea acestui scrutin.

În plus, primul tur al alegerilor ar coincide cu începutul anului şcolar, pe 15 septembrie, ceea ce ar duce la blocarea şcolilor în care sunt secţii de votare mai multe zile la rând, perturbându-se astfel procesul educaţional.

Social-democraţii au argumantat că există deja, de principiu, o decizie în coaliţie privind devansarea alegerilor prezidenţiale pentru luna septembrie, acceptată şi de liberali.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati