Colegiul Medicilor din România, reacție după ce unii medici au pus în discuţie conduita medicală adoptată în timpul pandemiei

În contextul informaţiilor apărute în spaţiul public cu privire la participarea unor medici români la dezbateri în cadrul cărora se pune în discuţie conduita medicală adoptată în timpul pandemiei de COVID-19, Colegiul Medicilor din România (CMR) face următoarele precizări:

În concordanţă cu mesajele transmise în mod repetat, în situaţii similare, Colegiul Medicilor din România face apel la o comunicare responsabilă în privinţa tratamentelor pentru COVID-19, precum şi a altor afecţiuni, implicit asupra modului în care sunt prezentate experienţe subiective, fie că acestea au ca sursă invocată activitatea profesională a medicilor, fie că sunt amintite în spaţiul public ca situaţii personale, prin care o persoană ar fi trecut în calitate de pacient. Colegiul Medicilor din România subliniază şi faptul că astfel de dezbateri nu trebuie cu atât mai mult să fie folosite cu scopul de a promova imaginea, interesele sau perspectivele unor partide politice.

În situaţii similare celor descrise mai sus, structurile abilitate ale CMR au demarat anchete disciplinare, proceduri care sunt în curs de desfăşurare, în diferite etape.

„Consiliul Naţional al Colegiului Medicilor din România a susţinut şi a demarat modificări legislative – propuneri de texte de lege pe care le-am înaintat Parlamentului României – care să permită sancţionarea oricărui medic prin suspendarea exercitării profesiei, dacă medicul prezintă în spaţiul public teorii care nu sunt validate ştiinţific, iar prin informaţiile transmise poate duce în eroare populaţia în privinţa stării de sănătate şi poate periclita sănătatea publică”, declară prof. dr. Daniel Coriu, preşedintele Colegiul Medicilor din România.

Colegiul Medicilor din România atrage atenţia asupra faptului că medicii au responsabilitatea de a disemina informaţii bazate pe dovezi ştiinţifice evidente, din surse sigure, şi de a prescrie tratamente conform ghidurilor şi protocoalelor în vigoare, precum şi recomandărilor instituţiilor din domeniu.

Responsabilitatea cadrelor medicale vizează atât actul medical în sine, cât şi modalitatea de a comunica informaţii menite să influenţeze succesul unui tratament. Recomandarea nu încalcă sub nicio formă dreptul la liberă exprimare şi la liberă informare, ci susţine un comportament cu rol educaţional, asociat cultivării şi promovării gândirii critice şi a metodei ştiinţifice.

În concluzie, Colegiul Medicilor din România face apel la toţi medicii români să practice o medicină bazată pe dovezi şi să recomande tratamente în baza ghidurilor şi a protocoalelor terapeutice, precum şi să comunice responsabil în spaţiul public cu privire la toate afecţiunile medicale.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati