Comisia de buget: Executările silite, suspendate până la 1 septembrie 2020

Deputații din Comisia de Buget au adoptat un raport favorabil în cazul unui proiect de lege care suspendă executările silite până la data de 1 septembrie 2020, excepție fac deciziile penale.

”Se suspendă măsurile de executare silită în materie civilă prin poprire pentru creanțele civile și comerciale declanșate după instituirea stării de urgență pe teritoriul României. Nu se declanșează măsuri de executare silită în materie civilă prin poprire pentru creanțele comerciale și civile pe toată perioada stării de urgență, a starii de alerta pana la data de 1 septembrie 2020”, potrivit raportului adoptat de Comisia de buget.

Măsurile de suspendare a executării silite a sumelor urmăribile sau disponibilităților bănești se aplică de drept de către organele de executare și instituțiile bancare sau terți popriți, fără nicio altă formalitate.

„Consecința menținerii unei astfel de măsuri în forma adoptată nu conduce decat la falimentul comercianților, eliminand orice sansa creditorului bugetar de a mai incasa în viitor vreo suma din crentele bugetare detinute. În acest context pentru un ajutor real si care sa fie de natura a nu prejudicia bugetul de stat, a crea un echilibru procesual și echitate, decizia fireasca si corecta ar fi ca pe perioada starii de urgenta si o perioada rezonabila ulterioara sa fie suspendata si ridicata orice si toate masurile de executare silita individuala, atat civila cat si bugetara, pentru cele civile suspendarea sau nedeclanșarea să privească măsurile de executare silită ce pot fi instituite după declanșarea stării de urgență”, susțin inițiatorii, în expunerea de motive.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati