Comisia Europeană recomandă folosirea testelor antigen rapide pentru detectarea infecției cu Sars-Cov-2

Comisia Europeană recomandă folosirea testelor antigen rapide pentru depistarea infecției cu COVID-19. Recomandarea vizează în special persoanele care manifestă simptome. Kit-urile rapide antigen sunt mai putin precise decât cele standard de tip PCR, însă pot oferi rezultate în doar câteva minute, nu în câteva zile, ceea ce s-ar putea dovedi a fi un instrument vital în contracararea unor focare mari, sunt de părere reprezentanții CE, scrie bucurestifm.ro.

„Testele antigen rapide ar trebui utilizate în cinci zile de la debutul simptomelor sau în șapte zile după expunere la un caz confirmat de COVID-19”, a transmis Comisia Europeană printr-o recomandare care nu are caracter obligatoriu.

CE îndeamnă statele membre să-și recunoască reciproc testele rapide și să-și împărtășească strategiile proprii de testare „cu scopul de a le alinia pe cât de mult posibil”. Recomandarea vine în contextul în care guvernele europene au reguli diferite în privința testelor antigen și multe sunt sceptice în privința adoptării unor standarde comune, potrivit unui document intern UE, citat de Reuters.

  • Comisia Europeană a precizat că acuratețea testelor rapide în privința depistării corecte a cazurilor pozitive – un indicator denumit sensibilitate – crește când este utilizat pe persoane într-o perioadă de maxim cinci zile după ce dezvoltă simptome și în cazuri cu mare încărcătură virală.

 

  • Reprezentanții Comisiei au mai spus că momentan sunt disponibile puține informații cu privire la performanțele testelor antigen în cazurile asimptomaticilor. Aceștia au precizat că producătorii nu menționează în prezent în instrucțiunile de utilizare a kit-urilor de testare rapidă cazurile asimptomatice ca populație țintă.

Comisia Europeană mai îndeamna guvernele statelor membre să folosească doar teste cu o sensibilitate de cel puțin 80% și o precizie de 97%, adica abilitatea de a detecta în mod corect persoane care nu sunt infectate.

Comisia va lansa o procedură comună de procurare a testelor rapide. 100 de milioane de euro vor fi puși la dispoziție din Instrumentul pentru Sprijin de Urgență pentru a sprijini statele membre.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati