Comisia Europeană vrea să limiteze temperatura din instituțiile publice

Un proiect de document al Comisiei Europene care are scopul limitării consumului de gaze și curent prevede o reducere a temperaturii din instituțiile publice.

Documentul, consultat de AFP, prevede o limitare la 19 grade a temperaturii furnizate de instalaţiile de încălzire din clădirile publice iarna, iar pentru sistemele de climatizare, la 25 de grade.

Măsura a fost propusă în contextul scăderii drastice a livrărilor de gaze naturale ruseşti.

”Acţionând acum am putea reduce impactul unei opriri bruşte a livrărilor cu o treime”, se arată în documentul Comisiei Europene.

Potrivit estimărilor, prin reducerea încălzirii sau a funcţionării instalaţiilor de climatizare din clădirile publice s-ar putea economisi o cantitate de 11 miliarde metri cubi de gaze naturale, la care s-ar putea adăuga între 4 şi 10 miliarde de metri cubi de gaze naturale economisiţi ca urmare a reducerii utilizării gazelor în producţia de electricitate, precum şi între 10 şi 11 miliarde metri cubi pe partea cererii în sectorul industrial, unde cerere de gaze este deja în scădere pe fondul exploziei preţurilor, notează Știrile PROTV.

Restricțiile privind încălzirea sau climatizare în clădirile publice ar urma să devină obligatorii în toate statele membre.

Documentul, care urmează să fie adoptat pe 20 iulie, ar putea suferi modifică, precizează sursa citată.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati