Comunitatea academică din SNSPA îşi exprimă regretul pentru dispariţia ambasadoarei Paraschiva Bădescu

Comunitatea academică din SNSPA îşi exprimă regretul pentru dispariţia ambasadoarei Paraschiva Bădescu, personalitate remarcabilă a diplomaţiei româneşti.

Paraschiva Bădescu şi-a început cariera diplomatică în anul 1961. A făcut parte din echipa României la 5 sesiuni ale Adunării Generale ONU. O lungă perioadă de timp, Paraschiva Bădescu a fost singura femeie ambasador din Ministerul român al Afacerilor Externe. În 1992, doamna Bădescu a fost numită adjunctă a şefului Departamentului CSCE (Conferinţa pentru Securitate şi Cooperare în Europa), iar în anul 1993 şi-a început activitatea în cadrul Misiunii Permanente a României pe lângă organizaţiile internaţionale de la Viena.

Paraschiva Bădescu a fost ambasador al OSCE în Turkmenistan (2000-2004), apoi adjuncta şefului misiunii OSCE în Serbia şi Muntenegru (2005-2006) şi ambasadoare a aceleiaşi organizaţii în Muntenegru (2006-2010). Paraschiva Bădescu a fost prima, şi pentru o lungă perioadă de timp, singura femeie desemnată în calitate de şef de misiune OSCE.

Paraschiva Bădescu a condus delegaţii ale României la negocierea unor importante documente bi- sau multilaterale în domeniul politico-militar.

În decembrie 2012, Paraschiva Bădescu a fost distinsă cu Medalia Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa. Anterior, Medalia OSCE a mai fost acordată şi ambasadorului român Liviu Bota, pentru prestaţia de excepţie în cadrul OSCE pe perioada preşedinţiei române în exerciţiu a organizaţiei în anul 2001.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati