Joi, Concertul de Anul Nou al Filarmonicii „George Enescu”, condus de dirijorul italian David Crescenzi, va fi transmis, de la ora 19.00, în regim live din Sala mare a Ateneului Român, pe canalele online ale instituţiei.
Programul concertului fără public este alcătuit din unele dintre cele mai populare lucrări, prin care se sărbătoreşte intrarea în noul an: Uvertura la Bărbierul din Sevilia de Gioacchino Rossini, Valsul florilor din Spărgătorul de nuci de Piotr Ilici Ceaikovski, Dansurile ungare nr. 3, 5, 6 de Johannes Brahms şi Vals imperial, Polca Auf der Jagd, Polca Tritsch-Tratsch, Polca Pizzicatto, Polca Unter Donner und Blitz, Valsul Dunărea albastră, Marşul Radetzky de Johann Strauss-fiul.
„Anul 2021 va fi tot un an dificil, cel puţin în prima parte. Sperăm că ne vom întoarce cât de curând în sălile de spectacol. E necesar să avem răbdare şi mai ales înţelepciunea de a respecta strict recomandările specialiştilor. Vreau să cred că deschiderea stagiunii din luna octombrie a anului curent se va putea face cu public în sala de concert. Surogatul online nu trebuie prelungit, existând riscul afectării calităţii actului artistic, dar şi al trăirilor rafinate pentru melomani”, a declarat Andrei Dimitriu, directorul general al Filarmonicii „George Enescu”.
CONCERT DE ANUL NOU
Concert simfonic fără public
7 ianuarie 2021, ora 19.00, Sala mare a Ateneului român
Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu”
Dirijor
DAVID CRESCENZI
Program
Gioacchino Rossini
Uvertura la Bărbierul din Sevilia
Piotr Ilici Ceaikovski
Valsul florilor din Spărgătorul de nuci
Johannes Brahms
Dansurile ungare nr. 3, 5, 6
Johann Strauss-fiul
Vals imperial
Polca Auf der Jagd
Polca Tritsch-Tratsch
Polca Pizzicatto
Polca Unter Donner und Blitz
Valsul Dunărea albastră
Marşul Radetzky
Concertul live din 7 ianuarie 2021 va putea fi ascultat pe canalele online ale Filarmonicii „George Enescu”: site (https://www.fge.org.ro/), pe pagina de Facebook (https://www.facebook.com/filarmonica.george.enescu) şi pe canalul YouTube (https://bit.ly/2wMctlw).
Partener media al evenimentului este Radio România Muzical.
Concertul este transmis, joi seară, şi pe pagina de Facebook a Radio România Muzical
(https://www.facebook.com/Radio-Rom%C3%A2nia-Muzical-227784404990 ).
***
Pianist, dirijor de orchestră şi de cor, David Crescenzi a studiat la Conservatorul din Pesaro dirijat de orchestră, pian, muzică corală şi dirijat coral. Timp de mai mulţi ani a fost asistent şi colaborator al lui Alessio Vlad şi elevul lui Gustav Kuhn, cu care s-a perfecţionat, între anii 1993 şi 1996, la „Pomeriggi musicali” din Milano.
S-a consacrat mai întâi ca pianist acompaniator şi asistent dirijor în diferite teatre lirice şi festivaluri, atât în Italia, cât şi în străinătate, iar actualmente activează ca dirijor de orchestră şi de cor. Printre realizările sale cele mai semnificative amintim colaborarea sa cu Teatrul Operei din Cairo, în calitate de director artistic, între anii 1998 şi 2003, unde a dirijat Bărbierul din Sevilla, Contract de Căsătorie, Domnul Bruschino de Rossini, Elixirul dragostei de Donizetti, Tosca de Puccini, Bal mascat, Aida şi Rigoletto de Verdi.
Începând din 1999, a activat în calitate de dirijor de cor şi de director muzical la Teatrul „Carlo Felice” din Genova şi la Teatrul „St. Carlo” din Napoli. La Doha, Quatar, a dirijat opera Aida (2002) şi Ibn Sina de Michil Borstlap (2003) iar în anul 2005 – Aspire de David Krane cu ocazia deschiderii Jocurilor Olimpice Asiatice. Din 2002 colaborează cu Opera Naţională Română Timişoara.
David Crescenzi dirijează, de asemenea, şi repertoriu simfonic, fiind invitat să conducă Orchestra Teatrului „Reggio” din Parma, „Benedetto Marcello” din Teramo, Orchestra de Cameră din regiunea Marche, Orchestra de Cameră din Bologna, Orchestra Simfonică „G. Rossini” din Pesaro, Filarmonica „Marchigiana”, Filarmonica din Alessandria şi din Piemonte, Filarmonica „Banatul” Timişoara, Orchestra Operei din Zagreb, Croaţia. A colaborat cu solişti de prestigiu, printre care Francesco Manara, Simonide Braconi, Maxence Lauriell.
A dirijat concertele de gală ale mai multor concursuri, printre care Concursul Naţional de Pian „Cupa Pianiştilor” din Osimo (2004-2005), Concursul Internaţional de vioară „Postacchini” (2005-2006).
La Opera Naţională Bucureşti, a condus operele Rigoletto şi Nunta lui Figaro în 2006. În acelaşi an, a susţinut un curs de măiestrie la Asociaţia C.E.E. Musiktheater din Viena iar în 2007 a participat cu Opera Naţională Română din Timişoara la Festivalul Internaţional „George Enescu” din Bucureşti dirijând Tosca de Puccini.
În 2008, pe Arena „Sferisterio” din Macerata, a dirijat în primă audiţie absolută în Italia Neues vom Tages de Paul Hindemith şi a inaugurat stagiunea cu opera Cleopatra de Lauro Rossi în primă audiţie mondială modernă, în regia lui Pier Luigi Pizzi şi cu soprana Dimitra Theodossiu. În 2009-2010 a fost invitat la Opera Naţională Română din Cluj şi la cea din Timişoara. Cu spectacole Aida şi Trubadurul a efectuat turnee în Germania, Olanda şi Cehia.
La Timişoara, David Crescenzi a susţinut cursuri de măiestrie pentru elevi şi studenţi ai clasei de canto, la Colegiul Naţional de Artă „Ion Vidu” din Timişoara şi la Facultatea de Muzică din cadrul Universităţii de Vest (2010-2011). În prezent, David Crescenzi este director artistic al Teatrului Liric din Cairo.