Consilierii locali USR din Popeşti Leordeni cer clasificarea în regim de urgenţă a Fortului X „Leurdeni” ca monument istoric

Consilierii locali USR din Popeşti Leordeni au depus un proiect de hotărâre prin care propun demararea demersurilor pentru clasificarea în regim de urgenţă ca monument istoric a Fortului X „Leurdeni” amplasat pe raza oraşului de la sud de Bucureşti.

Fortul X face parte din cele 36 de puncte strategice de apărare a Bucureştiului, inclusiv 18 forturi şi 18 baterii, construite acum 150 de ani ca parte a unei centuri defensive cunoscute sub numele de „Cetatea Bucureştilor”. Aceste structuri au fost realizate la sfârşitul secolului al XIX-lea, la comanda Regelui Carol I, după planurile arhitectului belgian Henri Alexis Brialmont, renumit pentru lucrările sale de fortificare în oraşele Liege, Namur şi Anvers.

Andrei Nistor, consilier local şi propunerea USR pentru Primăria Popeşti-Leordeni, subliniază importanţa protejării şi restaurării fortului ca centru cultural pentru comunitate.

‘Fortul X este acel tip de spaţiu care poate uni o comunitate atât prin valoarea lui simbolică şi istorică, locul unde oamenii vin pentru informare, pentru a participa la piese de teatru, la concerte sau pur şi simplu pentru a ieşi din vacarmul unei zile obişnuite. Clasarea ne-ar oferi posibilitatea de a accesa fonduri pentru consolidare şi reabilitare şi, în cele din urmă, pentru transformarea într-un magnet pentru locuitorii din Popeşti-Leordeni şi nu numai”, declară Andrei Nistor.

De asemenea, senatorul USR Remus Negoi, membru în Comisia de cultură din Senat, a făcut mai multe demersuri pentru clarificarea situaţiei patrimoniale a Fortului X.

‘Fortul X, ca de altfel întregul ansamblu arhitectonic al forturilor şi bateriilor din jurul Bucureştiului, trebuie să fie clasate cât mai repede ca monumente pentru a putea fi consolidate, reparate şi în cele din urmă redate comunităţii. Valoarea lor culturală şi istorică trebuie pusă în lumină. I-am cerut explicaţii ministrului Culturii pe această temă. Până acum, doamna Turcan se fereşte, parcă, să nu deranjeze interesele dezvoltatorilor imobiliari care vânează terenurile din Ilfov”, spune senatorul USR Remus Negoi.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati