Consiliul Concurenţei a sancţionat 3 companii pentru trucarea unei licitaţii organizate de Ministerul de Interne

0
385

Consiliul Concurenţei a sancţionat companiile Dataware Consulting, Kontron Services România şi Tema Energy cu amenzi în valoare totală de aproximativ 20,5 milioane lei (aproximativ 4,1 milioane euro), pentru participarea cu oferte trucate la licitaţia organizată de Ministerul Afacerilor Interne (MAI) pentru realizarea centrului de furnizare de servicii electronice.

Conform unui comunicat, amenzile au fost aplicate astfel: Dataware Consulting – 2,321 milioane lei, Kontron Services România – 16,023 milioane lei şi Tema Energy – 2,169 milioane lei.

„Consiliul Concurenţei a constatat, în urma unei investigaţii declanşate în anul 2021, că cele trei companii şi-au coordonat comportamentul în timpul participării la licitaţia publică pentru proiectarea şi execuţia proiectului ‘Hub Servicii (centrul de furnizare de servicii electronice) la nivelul Ministerului Afacerilor Interne’. Astfel, cele trei companii au schimbat informaţii sensibile din punct de vedere concurenţial referitoare la intenţiile de participare la licitaţie şi şi-au coordonat politicile şi strategiile comerciale pentru a nu depune oferte, cu scopul de a creşte bugetul alocat de Ministerul de Interne pentru realizarea proiectului. În acest caz, MAI a fost autoritatea contractantă care a organizat licitaţia şi nu a fost parte din înţelegerea anticoncurenţială ce s-a derulat în perioada iulie 2020 – ianuarie 2021”, se menţionează în comunicat.

Potrivit sursei citate, investigaţia a fost închisă în ceea ce priveşte companiile PORR Construct, Regia Autonomă Rasirom, M&D CONS Investiţii, Metroul, NESS Proiect Europe, General ME.EL Electric SR., Structural Engineering and Technology, Tancrad şi Rovis Lider, întrucât nu au fost descoperite dovezi suficiente privind încălcarea legislaţiei concurenţei care să justifice impunerea de măsuri sau sancţiuni de către Consiliul Concurenţei.

„Reamintim că legea concurenţei interzice orice înţelegeri între companii şi practici concertate care împiedică, restrâng sau denaturează concurenţa pe piaţa românească, în special cele care stabilesc preţuri de cumpărare sau de vânzare sau orice alte condiţii de tranzacţionare”, precizează reprezentanţii autorităţii de concurenţă.

Deciziile Consiliului Concurenţei sunt executorii, iar amenzile aplicate reprezintă venituri la bugetul de stat. Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) pune în aplicare decizia de sancţionare a autorităţii de concurenţă şi execută amenzile. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.