Consiliul Județean Ilfov a participat la cea de-a VI-a ediție a Conferinței ,,Standarde nZEB”

Astăzi, 22 aprilie 2024, Consiliul Județean Ilfov a participat la Palatul Parlamentului, în cadrul celei de-a VI-a ediții a Conferinței ,,Standarde nZEB”, la dezbaterea privind standardele de eficiență energetică a clădirilor, unul dintre pilonii folosiți pentru atingerea obiectivelor climatice asumate în cadrul Acordului de la Paris, la nivelul Uniunii Europene.

Vicepreședintele Consiliului Județean Ilfov, Vincentiu Voicu a prezentat în cadrul acestei conferințe proiectele prin care Consiliul Județean Ilfov susține consumul redus de energie:

* Proiectul: „Instalații de încărcare vehicule electrice și hibrid plug-in în județul Ilfov”

Un proiect în implementare, cu o valoare eligibilă aprobată de 2.850.000 lei (Contract de finanțare: 22.12.2023), ce face parte din programul privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în transporturi, prin promovarea infrastructurii pentru vehiculele de transport rutier nepoluant din punct de vedere energetic: stații de reîncărcare pentru vehicule electrice în localități, derulat de AFM.

Obiectivul acestui proiect: amplasarea a 15 stații de reîncărcare autovehicule electrice cu câte 2 puncte de reîncârcare: 1 punct care permite încărcarea în curent continuu la o putere ≥ 50 kW și un punct de reîncărcare care permite încărcarea în curent alternativ la o putere ≥ 22 kW, în următoarele localități: Bragadiru, Mogoșoaia, Snagov, Gruiu, Cernica, Tunari, Buftea, Copăceni, Cornetu.

* Proiectul: ”Capacitate nouă de producere a energiei electrice produsă din sursă fotovoltaică pentru autoconsum – ENERGIE ILFOV”

Un proiect în stadiul de evaluare, realizat în cadrul Programului: ”Sprijinirea investițiilor în noi capacitați de producere a energiei electrice produsă din surse regenerabile pentru autoconsum în cadrul Programului – cheie nr. 1 – Surse regenerabile de energie și stocarea energiei din Fondul pentru modernizare, derulat de Ministerul Energiei”.

Valoarea totală a proiectului este de peste 14 miliarde de lei (14.298.845,15 LEI).
Obiectivul general este realizarea unei capacități noi de producție a  energiei electrice din sursă de energie fotovoltaică, pentru autoconsumul clădirilor instituțiilor publice aferente UAT Județul ILFOV, în proporție de 100% din energia electrică produsă.

Realizarea noii capacități de producție de energie electrica din surse fotovoltaice, până la sfârșitul anului 2026, va conduce la reducerea consumului de energie electrică din surse convenționale și creșterea eficienței energetice la nivelul UAT Județul ILFOV.

Capacitatea va fi astfel estimată încât să asigure cel puțin autoconsumul următorilor consumatori:

* Sediul Consiliului Județean Ilfov.
* Sediul DGASPC.
* Casa de tip familial Domnești.
* Centrul Maternal Săftica.
* Spitalul Clinic Județean de Urgență Ilfov.
* Spitalul de Obstetrică-Ginecologie Buftea.
* Spitalul de Psihiatrie ”Eftimie Diamandescu”.
* Centrul Medical Buftea.
* Serviciul Întreținere Drumuri Județene.
* Inspectoratul pentru Situații de Urgență.
* Grupul de Intervenții nr. 4 Otopeni.
* Fostul sediu al Consiliul Județean Ilfov.
* Stația de Prelucrare Asfalt Bragadiru.

Dezbaterea a concentrat subiecte de interes public – folosirea eficientă a energiei electrice, principiul sustenabilității în consumul de energie pe viitor, explicate prin intermediul campaniilor de informare astfel încât cetățenii să înțeleagă și să pună în practică toate proiectele care vor determina un consum redus de energie electrică.

  • Reprezentanți ai ambasadelor Maltei, Germaniei, Danemarcei au vorbit despre realizarea unui schimb de experiență și de modele de bune practici care și-au demonstrat eficiența și care pot fi implementate cu succes și în alte comunități.

Mesajul vicepreședintelui Consiliului Județean Ilfov, Vincențiu Voicu:

“Suntem vizitați de echipe ale statelor Uniunii Europene. Ne dorim să facem schimb de bune practici cu țările care au avut succes cu acest tip de proiecte. Avem mai multe proiecte în Ilfov prin care susținem eficientizarea consumului de energie electrică – stații de încărcare electrică, montarea panourilor foto-voltaice pe sediile clădirilor. Cred că așa arată viitorul. Facem pași importanți pentru realizarea unor programe pilot împreună cu alte state.”

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati