Consiliul Județean Ilfov și Mânăstirea Căldărușani organizează evenimentul „Copiii sunt darurile lui Dumnezeu pentru familie, Biserică și societate”

Consiliul Județean Ilfov în parteneriat cu Mânăstirea Căldărușani organizează mâine, 1 iunie 2023, începând cu ora 13:00, expunerea „Copiii sunt darurile lui Dumnezeu pentru familie, Biserică și societate”, în cadrul căreia va conferenția Părintele Stareț, Arhimandrit Lavrentie Gâță.

Desfășurat cu tema participării active a copiilor la viața și activitatea comunităților parohiale, evenimentul aduce în atenție creșterea spirituală a familiei creștine, educația religioasă a copiilor și a tinerilor și șansa acestora de a se cunoaște mai bine și de a conștientiza care sunt valorile comunității din care fac parte, prin participarea la programe educaționale, culturale și artistice.

Așezată în mijlocul peninsulei ce se avântă îndrăzneț în apele lacului Căldărușani și înconjurată de renumitul codru al Vlăsiei, altădată loc de refugiu al haiducilor și băjenarilor, Mănăstirea Căldărușani își trage numele de la configurația terenului ce seamănă cu o căldărușă. Hrisoavele vremii îl menționează pe voievodul Matei Basarab drept ctitor, iar anul 1638 ca dată de întemeiere, domnul cumpărând în acest scop o parte din satul Căldărușani încă din primăvara anului 1637.

În anul 1653, mănăstirea este vizitată de Patriarhul Macarie al Antiohiei însoțit de diaconul său Paul de Alep, care menționa, plin de admirație față de această ctitorie voievodală: „Este înconjurată de o apă fără sfârșit și fără fund, are hramul Sfântul Dimitrie, se numește Căldărușani. Este vestită în această țară, fiind una din mănăstirile cele mai mari; este clădită tot de răposatul Matei voievod. Clădirea este întinsă și cu totul nouă din temelie, cu o biserică de o nespusă frumusețe, cu chilii și încăperi de o măreție domnească.”

Evenimentul face parte din activitățile proiectului „Conservarea, protejarea, promovarea și dezvoltarea patrimoniului cultural din Ansamblul de monumente istorice al Mânăstirii Căldărușani”, ce implică activ mânăstirea în activități sociale și cultural-educaționale, cu impact pozitiv asupra organizării de acțiuni comune benefice societății și a dezvoltării potențialului istoric și religios al județului Ilfov.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati