Consiliul Județean Ilfov dă startul proiectului „Facem și ne facem bine”.
Consiliul Județean Ilfov subvenționează sterilizarea, microciparea și înregistrarea în RECS a câinilor de rasă comună cu proprietar. Asta după ce legea s-a modificat, la solicitarea oficială a Consiliului Județean Ilfov, prin vocea președintelui Hubert Thuma.
- Până acum, numai primăriile puteau subvenționa campanii de sterilizări gratuite pentru câinii de rasă comună cu proprietar, din propriile bugete.
Hubert Thuma, președintele Consiliului Județean Ilfov: „Începem cu o informare în masă. Am pregătit 250.000 de flyere pentru că avem 250.000 de gospodării în Ilfov. Mergem din poartă în poartă și explicăm clar ce spune legea și care sunt obligațiile proprietarilor de animale. Am tot făcut asta, vom face mereu. Din păcate, în Ilfov, în mediul rural, există un obicei care real dăunează comunității. Oamenii își țin porțile larg deschise, iar câinii ies din curți și se înmulțesc necontrolat. Câinele din curte trebuie să fie castrat și microcipat. Alocăm 1,5 milioane de lei până la final de an pentru sterilizarea și microciparea câinilor de rasă comună cu proprietar. Totul e complet gratuit pentru cetățeni. Lucrăm cu spitale veterinare mari, pentru că au capacitate și calitate înaltă a actului medical, dar și cu clinici mobile. Noi, și când spun noi mă refer la Consiliul Județean Ilfov, facem doar pentru câini fiindcă nu avem legislație pentru pisici și nu putem deconta din banul public ceva ce nu prevede legislația. Însă, împreună cu ONG-urile, din fonduri private, sterilizăm gratuit și pisici.
Hilde Tudora, șef Serviciu Protecția Animalelor: „E logic să fie așa, să subvenționeze consiliile județene campanii de sterilizări gratuite. Spre deosebire de primării, consiliile județene gestionează bugete mult mai mari și apucă problema din toate părțile, o tratează la nivel județean. Degeaba vine o localitate mică cu astfel de programe, dacă localitatea vecină nu face nimic. Problema animalelor singure este o problemă la nivelul întregului județ, iar sterilizarea reprezintă singura metodă umană și eficientă prin care putem opri robinetul de câini și prin care putem combate abandonul animalelor. Ne-am luptat enorm pentru schimbarea legii, a durat enorm, dar important e că am reușit să schimbăm real ceva. De ce Facem și ne facem bine? Pentru că un animal sterilizat este mai sănătos, trăiește mai mult. Deci, îi facem un bine. Și, în același timp, ne facem bine pentru că nu e normal să vedem animale pe străzi și numai prin sterilizare reușim să rezolvăm această problemă”.
Cetățenii pot suna pentru programări la numărul 0751.235.009.
Principala condiție este ca cetățenii care își sterilizează și microcipează câinele în cadrul acestui proiect să aibă domiciliul în județul Ilfov. Sterilizarea și microciparea câinilor sunt obligatorii prin lege, iar nerespectarea prevederilor legale se sancționează cu amenzi cuprinse între 5.000 și 10.000 de lei.
Până acum, cu ajutorul ONG-urilor, Consiliul Județean Ilfov, prin Biroul Protecția Animalelor, a organizat numeroase campanii de sterilizări gratuite în tot județul, în urma cărora au fost sterilizate gratuit 8.701 animale, câini și pisici.