Consiliul Municipal al Elevilor Bucureşti acuză modul „inechitabil” de gestionare a transferurilor elevilor

Consiliul Municipal al Elevilor Bucureşti, structura de reprezentare a celor 300.000 de elevi din capitală, acuză „modul inechitabil şi fraudulos în care multe dintre transferurile elevilor au loc”.

CMEB spune că, pentru aprobarea transferării unui elev, conform presei, în Şcoala Gimnazială numărul 181 din sectorul 1, secretara instituţiei a cerut parinţilor suma de 200 de euro. Aceştia au reclamat fapta Direcţiei Generale Anticorupţie, funcţionara fiind cercetată pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă, după un flagrant al ofiţerilor de poliţie judiciară.

„Cu toate acestea, cazurile de soluţionare frauduloasă a transferurilor elevilor sunt tot mai dese. Conform regulamentelor în vigoare, unităţiile de învăţămant preuniversitar au puterea decizională în aprobarea cererii, chiar dacă pledantul a îndeplinit condiţiile de transferare, lucru ce poate crea un climat discriminatoriu, transferurile putând fi aprobate sau respinse pe criterii subiective (nepotismul, minoritatea, şcoala de provenienţă etc.), nu obiective.

Elevii au dreptul la o educaţie gratuită, incluzivă şi de calitate, faptele de acest gen încălcând principiile de bază care guvernează învăţământul, precum cel al transparenţei şi al egalităţii de şanse.

Din informaţiile telefonice primite de CMEB din partea unui angajat al şcolii, funcţionara cercetată penal are interdicţia de a intra în unitatea de învăţământ până la mijlocul lunii octombrie, atribuţiile acesteia fiind delegate. Conform DGA, pârâta este cercetată sub măsura preventivă a controlului judiciar pe o perioadă de 30 de zile, pentru stabilirea întregii activităţi infracţionale”, spune Consiliul.

Consiliul Municipal al Elevilor Bucureşti cere implementarea unui mecanism concret, echitabil şi transparent de efectuare a transferurilor elevilor, iar autorităţilor competente să se sesizeze în privinţa combaterii corupţiei existente în unităţile de învăţământ din capitală.

„Din păcate, observăm tot mai multe cazuri de fraudare a procesului de transferare a elevilor. Elevii nu sunt o monedă de schimb, iar astfel de situaţii în care persoane beneficiază de bunuri de pe urma transferurilor sunt deplorabile. Dreptul la o educaţie incluzivă şi de calitate nu trebuie obstrucţionat din motive subiective, deoarece orice elev ar trebui să beneficieze de şanse egale”, a declarat Tudor-Alexandru Panait, preşedintele Consiliului Municipal al Elevilor București.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati