Consiliul Tineretului din România critică modificarea programului „Prima casă”

Consiliul Tineretului din România (CTR) atrage atenţia asupra faptului că modul în care a ales Guvernul să modifice Programul „Prima Casă”, ulterior redenumit „O familie, o casă” este extrem de nesatisfăcător pentru tinerii din România.

„Menţinerea pieţei imobiliare la un nivel satisfăcător, după cum propune ministrul finanţelor publice Florin Cîţu, nu se poate face în lipsa unei consultări adecvate cu categoriile care beneficiau de pe urma acestui proiect, printre care şi tinerii. Solicităm retragerea proiectului de ordonanţă de urgenţă până la clarificarea scopului acestui proiect şi păstrarea unor scheme de creditare avantajoase pentru tineri”, spune CTR, printr-un comunicat.

CTR a atras atenţia că pandemia de COVID-19 a afectat semnificativ tinerii, aceştia resimţind din plin restrângerea activităţii operatorilor economici. Un număr semnificativ dintre aceştia şi-au pierdut locul de muncă sau au înregistrat pierderi materiale greu surmontabile în următoarea perioadă. Mai mult, situaţia tinerilor înainte de criza generată de virusul SARS-CoV-2 era şi aşa una extrem de dificilă, conform datelor Eurostat:

– În 2019, 40,9% dintre tinerii din România cu vârsta între 18-34 de ani locuiesc cu părinţii.

– Vârsta medie estimată a tinerilor care părăsesc gospodăria părintească a fost de 28,1 ani în 2019.

– Tot în 2019, vârsta medie a tinerilor de gen masculin la prima căsătorie era de 31,8 ani, în timp ce a tinerelor de sex feminin era de 28,4 ani.

„Absenţa unei gospodării proprii şi prioritizarea carierei reprezintă principalele motive pentru care România raportează cifre catastrofale la indicatorii mai sus menţionaţi. Guvernul României nu numai că ignoră starea de fapt, dar a schimbat radical filosofia unui program menit să sprijine creditarea unei locuinţe de către tineri.

Opinii avizate atrag atenţia asupra posibilelor creşteri rapide de preţuri, precum şi a riscului de supraîndatorare. Caracterul social al programului a fost şters, ministrul finanţelor publice Florin Cîţu declarând public că puţini tineri vor accesa acest credit. Considerăm inacceptabilă o astfel de poziţionare şi atragem atenţia că nu este prima dată când domnul Cîţu are un derapaj la adresa tinerilor.

Reiterăm, prin urmare, solicitarea către Guvernul României de a retrage acest proiect de ordonanţă de urgenţă până la finalizarea unor dezbateri cu reprezentanţii tinerilor. În cursul acestei zile, Consiliul Tineretului din România va trimite propunerile pentru proiectul de OUG privind programul „Noua Casa” şi va solicita o întrevedere cu reprezentanţii Guvernului”, mai spune CTR.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati