UPDATE Consultări la Cotroceni pentru formarea unui nou guvern, de la ora 12:00

Președintele Klaus Iohannis va avea luni, la Palatul Cotroceni, consultări cu partidele parlamentare pentru formarea noului Guvern, după ce Executivul condus de Florin Cîțu a fost demis prin moțiune de cenzură.

UPDATE Delegația USR a intrat la discuții cu președintele Klaus Iohannis. Formațiunea politică a stabilit luni să îl propună pe Dacian Cioloș premier și să îi propună președintelui o listă de reforme pentru refacerea coaliției de guvernare.

UPDATE Delegația PSD a intrat la consultări cu președintele.

Înaintea consultărilor, președintele PSD Marcel Ciolacu a declarat că PSD merge „din respect pentru instituția prezidențială”.

„Mergem la Cotroceni din respect pentru instuția prezidențială, fiind cea mai importantă instituție a statului român, nu din respect pentru cei care au creat această criză politică. Merg însoțit de trei tineri din administrațiile locale să vadă și domnul președinte că sunt frustrați de ce pățesc românii din administrațiile lor. Mergem și cu planul PSD de combatere a crizei sanitare de acum opt luni care este valabil și acum. Mergem și cu propunerile PSD astfel încât capitalul românesc și populația să depășească această iarnă”, a declarat Ciolacu.

UPDATE: USR merge cu propunerea Dacian Cioloş premier, la consultările de la Palatul Cotroceni.

UPDATE: La ora 12.00, şeful statului a început consultările cu delegaţia PNL, condusă de Florin Cîţu.


Preşedintele Klaus Iohannis discută luni cu liderii partidelor parlamentare pentru desemnarea unui premier în vederea soluţionării crizei politice, la aproape o săptămână de la căderea Guvernului Cîţu, preşedintele fiind cel care a decis să acorde politicienilor timp pentru a se ”calma” şi a ”reveni cu picioarele pe pământ”.

Potrivit Administrației Prezidențiale, consultările vor începe la prânz. Partidele vor fi chemate separat.

Programul consultărilor

Ora 12:00 – Partidul Național Liberal (PNL).

Liderul PNL, Florin Cîțu, va face face ulterior declarații la sediul PNL, la ora 13:30.

Ora 13:00 –Partidul Social Democrat (PSD)

Înainte de a merge la consultări, la ora 10:00, se întrunește Consiliul Politic Național al partidului, care va decide exact ce poziție adoptă.

Ora 14:00 – Uniunea Salvați România (USR)

Liderul USR, Dacian Cioloș, va face declarații înainte de consultări, la ora 12:30.

Ora 16:00 – Alianța pentru Unirea Românilor (AUR)

Ora 16:30 – Uniunea Democrată a Maghiarilor din România (UDMR)

Ora 17:00 – Minoritățile naționale reprezentate în Parlament.

Este posibil ca la finalul zilei să facă declarații și președintele Klaus Iohannis.

La finalul consultărilor de luni, care încep la prânz, șeful statului ar putea ieși, teoretic, cu numele unui nou premier. Sunt patru variante pe masă, scrie Digi24.

  • guvern minoritar PNL-UDMR, susținut de PSD
  • refacerea coaliției, deci un guvern PNL-USR-UDMR
  • un guvern PSD-PNL-UDMR
  • un guvern tehnocrat

Cel mai probabil, însă, va exista și o a doua rundă de consultări la Cotroceni. Această primă discuție cu partidele pare să aibă mai degrabă un rol de tatonare. Este posibil ca șeful statului să le dea partidelor un răgaz pentru negocieri până să convoce noi consultări.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati