Consumul de gaze al României crește brusc, pe fondul frigului

0
242
sursa foto: Unsplash

Consumul de gaze al României a urcat brusc, ca urmare a valului de frig și a terminării vacanței de iarnă, până la 53,6 milioane de metri cubi, astăzi, la 15.30, arată datele Transgaz consultate de Economedia. Spre comparație, de Crăciun se consumau circa 35 de milioane mc.

Extracția din depozite a urcat la 24,6 milioane mc, spre maximul posibil – 28 milioane mc, depășind producția curentă, care este de doar 24,1 milioane mc. Se mai importă alte 4,8 milioane mc, dar parte din această cantitate reprezintă tranzit către Ungaria.

În perioada următoare, un val de frig va veni peste România, conform prognozelor meteo. Este de așteptat așadar că vom înregistra un consum de gaze în creștere. Ministrul Energiei Sebastian Burduja spune că vom depăși acest episod numai cu gaz românesc, fără a avea nevoie de importuri, pentru că depozitele sunt pline la 82% din capacitate.

Pentru această iarnă, previziunile sunt de un consum maximal de 60 de milioane de mc, în condiții de ger, cantitate care poate fi asigurată de producția curentă, de extracția din depozite si de ceva importuri. Securizarea aprovizionării populației și instituțiilor publice este întrucâtva mai facilă pentru că nu mai avem consumul industrial de odinioară, mare parte din industria energointensivă fiind închisă.

Uzual, în perioada de iarnă, consumul intern al României este asigurat din producția curentă, extracția din depozite și importuri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.