Continuă seria Mari Spectacole @ODEON

Continuă seria Mari Spectacole @ODEON difuzate online săptămânal la Teatrul Odeon, iar joi, 11 iunie, ora 18:00, va fi difuzată piesa „O noapte furtunoasă” de I.L. Caragiale, regia Mihai Măniuţiu, avându-i în distribuţie pe: Marin Moraru, Gheorghe Dinică, Dorina Lazăr, Oana Pellea, Marcel Iureş, Marian Râlea, Marius Stănescu (data premierei: 29 octombrie 1998).

„Ceea ce este uluitor în spectacolul lui Mihai Măniuţiu este faptul că actorii de pe scenă reuşesc să nu izbucnească în râs. Cât despre public – e clar că rămâne pe scaune cu eforturi supraomeneşti, căci Mihai Măniuţiu exploatează valenţele comicului caragialean cu migala unui miniaturist chinez. Noaptea furtunoasă este presărată cu gaguri criminale, dar şi cu subtilităţi de mare rafinament, bine asortate cu valoarea unei echipe de actori monstruos de bună. Exersându-şi harul regizoral cu precădere în tonalităţi tragice, Măniuţiu vădeşte, de data aceasta, un viguros simţ al umorului, o imagine jucauşă şi o prospeţime a privirii demnă de invidie.” (Gabriela Hurezean – „Naţional”)

Spectacolul va fi transmis prin live streaming pe pagina noastră de Facebook şi pe canalul de YouTube şi va fi disponibil online până duminică, 14 iunie, ora 24:00.

„Mihai Măniuţiu a construit un spectacol de un comic debordant, cu contururi marcate puternic până la grotesc, un comic fără pauză de respiraţie, fără tihnă şi fără iertare.” (Cristina Dumitrescu – „Adevărul” / 4 noiembrie 1998)

Piesa lui Caragiale a creat încă de la premiera ei, în 1879, reacţii controversate, când un cronicar indignat îl acuza pe Caragiale că „denunţă străinilor micile noastre mizerii”, Ecranizarea, realizată de Jean Georgescu la începutul anilor ’40, în timpul războiului, deşi a depăşit, ca intensitate tot ceea ce se făcuse până atunci în cinematografia naţională, a fost supusă cenzurii şi s-a soldat cu ireversibile pierderi de peliculă.

Există şi o operă omonimă, prezentată pe scena Operei Române în 1935, compusă de Paul Constantinescu, pe un libret propriu care foloseşte textul piesei lui Caragiale.

„Caragiale a fost un demon al veseliei.” (Paul Zarifopol)

„E un tragism special, românesc, nu profund, ci de suprafaţă, nu născut din realul grav, ci din închipuire şi deriziune – dar nu mai puţin tragic! Paradoxul e că Oana Pellea obţine acest tragic de suprafaţă săpând în adâncul textului piesei cu chipul şi vocea ei inconfundabile.” (Cristian Tudor Popescu – „Adevărul”, 28 noiembrie, 1998)

„E, cred, cel mai consistent şi autentic omagiu ce se poate aduce unui spectacol teatral: acela de a nu fi rămas absolut nimeni indiferent la propunerea regizorală, reacţionând tranşant pro sau contra. Reprezentaţia teatrală gândită de Mihai Măniuţiu nu evită niciun moment tuşele groase şi împăstările cromatice violente, traducând excesul de pasionalitate al personajelor.” (Victor Parhon – „Privirea” / nr 147/ 11- 17 noiembrie 1998)

„O noapte furtunoasă” de Ion Luca Caragiale

Regia: Mihai Măniuţiu

Decor: Arh. Octavian Neculai
Costume: Janine Fashion Design

Distribuţia:
Jupân Dumitrache: Marin Moraru
Nae Ipingescu: Gheorghe Dinică
Ziţa: Dorina Lazăr
Veta: Oana Pellea
Chiriac: Marcel Iureş
Rică Venturiano: Marian Râlea
Spiridon: Marius Stănescu

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati