Controale ale autorităților la magazinele care vând pește

În perioada 11-12 noiembrie, poliţiştii Direcţiei de Ordine Publică – Serviciul Protecţia Fondului Forestier şi Piscicol au desfăşurat o acţiune pentru verificarea circulaţiei, depozitării, prelucrării şi comercializării peştelui, produselor din peşte şi a altor vieţuitoare acvatice obţinute din pescuit şi/sau acvacultură.

În cadrul acţiunii, s-a urmărit combaterea comercializării exemplarelor de peşte sub dimensiunea minimă legală, provenit din activităţi de pescuit din habitatele piscicole naturale.

Astfel, poliţiştii au verificat 43 de hypermarket-uri, 26 de magazine de specialitate şi alte 12 locaţii.

În cadrul acţiunii, poliţiştii au aplicat 20 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 42.400 de lei, dintre care 13, în valoare de 20.600 de lei, pentru încălcarea prevederilor Ordonanţei de Urgenţă nr. 23 din 5 martie 2008, privind pescuitul şi acvacultura şi 7, în valoare de 21.800 de lei, pentru încălcarea altor acte normative.

Totodată, au fost confiscate 249 de kilograme de peşte, din specia şalău subdimensionat, provenit din activităţi de pescuit din habitatele naturale şi 10 unelte pentru pescuit.

Alături de poliţiştii Direcţiei de Ordine Publică – Serviciul Protecţia Fondului Forestier şi Piscicol, la acţiune, au participat şi poliţiştii Serviciului de Poliţie Delta Dunării, Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti şi inspectoratelor de poliţie judeţene Arad, Brăila, Bacău, Buzău, Botoşani, Covasna, Hunedoara, Ilfov, Satu Mare, Suceava, Timiş, Vrancea şi Vâlcea.

Acţiunea a fost realizată împreună cu inspectori piscicoli din cadrul Agenţiei Naţionale pentru Pescuit şi Acvacultură şi cu medici veterinari din cadrul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor.

Exemple:

La data de 12 noiembrie 2020, a fost efectuat un control la depozitul unei societăţi, situat în judeţul Ilfov, unde au fost descoperite 94 de kilograme de peşte eviscerat şi refrigerat din specia şalău aflat sub dimensiunea minimă legală, provenit din activităţile de pescuit din habitatele piscicole naturale. Poliţiştii au sancţionat contravenţional societatea, potrivit prevederilor articolului 62, litera a), din O.U.G. nr. 23/2008 privind pescuitul şi acvacultura, cu amendă în valoare de 4.000 de lei. De asemenea, a fost dispusă măsura complementară a confiscării contravalorii celor 94 de kilograme de peşte din specia şalău, având o valoare de piaţă de aproximativ 4.025 de lei.

În urma controlului efectuat la punctul de lucru al unei societăţi, situat în municipiul Bucureşti, au fost descoperite, la vânzare, 28,4 de kilograme de peşte refrigerat, precum şi 21,4 de kilograme peşte congelat, ambele din specia şalău, sub dimensiunea minimă legală, provenit din activităţile de pescuit din habitatele piscicole naturale. Poliţiştii au sancţionat contravenţional societatea în cauză, potrivit prevederilor articolului 62, litera a), din O.U.G. nr. 23/2008, privind pescuitul şi acvacultura, cu amendă de 4.000 de lei. Totodată, a fost dispusă măsura complementară a confiscării contravalorii cantităţii de 49,8 de kilograme de peşte din specia şalău, având o valoare de piaţă de aproximativ 2.250 de lei.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati