Controale ANSVSA în sectorul produselor alimentare de origine nonanimală

În cursul lunii martie 2020, Direcţiile judeţene sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor precum şi a municipiului Bucureşti au efectuat 6.168 de controale în unităţile din industria agroalimentară care desfăşoară activităţi în domenii precum: fabricarea produselor de morărit, a pâinii şi produselor de patiserie, a altor produse alimentare, a băuturilor răcoritoare şi alcoolice precum şi unităţi de depozitare – alimentare, seminţe, legume fructe.

Controalele au fost efectuate la nivel naţional şi au vizat aspecte privind respectarea de către operatorii alimentari a condiţiilor de înregistrare, autorizare şi funcţionare a unităţilor, a modului de întreţinere şi igienizare a spaţiilor în care produsele alimentare sunt manipulate, a condiţiilor de prelucrare şi de depozitare a materiilor prime şi a produselor finite, a cerinţelor de trasabilitate şi a celor privind etichetarea, controlul dăunătorilor, evidenţa documentelor şi a informaţiilor privind implementarea procedurilor bazate pe analiza riscului (sistemul HACCP).

Ca urmare a neregulilor constatate şi încălcării prevederilor legislaţiei în domeniul siguranţei alimentelor au fost dispuse măsuri pentru remedierea deficienţelor constatate şi s-au aplicat 68 de sancţiuni contravenţionale în baza HG 984/2005 actualizată în valoare totală de 346.200 de lei.

În urma controalelor efectuate au fost constatate o serie de neconformităţi:

– neconformităţi privind respectarea bunelor practici de igienă şi fabricaţie cum ar fi: neîntreţinerea igienică a spaţiilor de depozitare, întreţinerea necorespunzătoare a spaţiilor şi/sau tehnologice de producţie – zone cu mucegai, iluminare neprotejată, neasigurarea stocurilor corespunzătoare de substanţe destinate operaţiunilor de dezinfecţie, lipsă contract cu furnizor de servicii DDD;

– neconformităţi privind monitorizarea şi implementarea procedurilor bazate pe principiile HACCP;

– neconformităţi legate de asigurarea trasabilităţii şi conformităţii produselor alimentare (etichetare, buletine analiză cu rezultate nesatisfăcătoare);

– neconformităţi privind întreţinerea şi igiena echipamentului de protecţie sanitară a personalului muncitor şi/sau legate de atestarea stării de sănătate a acestuia;

– alte tipuri de neconformităţi (desfăşurarea de activităţi neînregistrate sanitar-vetrinar şi pentru siguranţa alimentelor, neanunţarea începerii activităţii de către operatorii alimentari).

În timpul controalelor efectuate în unităţile din industria agroalimentară s-au prelevat probe pentru efectuarea de analize de laborator conform procedurilor şi Programului de supraveghere şi control pentru anul 2020, urmărindu-se prezenţa şi încadrarea calităţii produselor alimentare în valorile maxime admise ale unor parametrii privind prezenţa de reziduuri de pesticide, contaminanţi şi alte substanţele interzise în alimente. De asemenea, s-au prelevat probe în vederea verificării respectării criteriilor microbiologice în alimente şi de pe suprafeţe/ustensile de lucru.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati