Controale ANSVSA la depozite frigorifice din București și cinci județe. Au fost date amenzi de 265.000 de lei

Inspectorii sanitari-veterinari au aplicat amenzi în valoare de 265.000 de lei, în urma unor controale inopinate derulate la depozitele frigorifice cu produse alimentare de origine animală din judeţele Arad, Bihor, Braşov, Iaşi, Prahova şi din Municipiul Bucureşti.

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a arătat, miercuri, într-un comunicat de presă, că a desfăşurat o acţiune tematică de control la depozite frigorifice cu produse alimentare de origine animală din judeţele Arad, Bihor, Braşov, Iaşi, Prahova şi din municipiul Bucureşti.

La acţiune au participat inspectori din cadrul Direcţiilor Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor din Bucureşti, Arad, Bihor, Braşov, Iaşi, Prahova, coordonate de reprezentanţi ai ANSVSA.

  • Acţiunea a vizat verificarea respectării normelor sanitare veterinare privind condiţiile de igienă, a conformităţii documentelor însoţitoare, a termenelor de valabilitate, menţinerea regimului termic de păstrare, asigurarea trasabilităţii, etichetarea, precum şi prelevarea de probe.
Foto: Facebook / Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor

Conform sursei citate, s-au prelevat 23 de probe (18 probe din carne pasăre, 3 probe din muşchi de porc, 1 probă din macrou şi o probă din burtă de vită) pentru determinarea prezenţei Salmonella spp şi Listeria monocytogenes, precum şi reziduuri de medicamente de uz veterinar, substanţe cu acţiune hormonală şi contaminanţi. Probele prelevate vor fi analizate de către Institutul de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară.

De asemenea, a fost verificată procedura de rechemare a produselor de la consumatori, în situaţia depistării unor neconformităţi.

Astfel, au fost controlate 13 unităţi de depozite frigorifice, iar pentru neconformităţile constatate au fost date 9 amenzi contravenţionale, în valoare totală de 265.000 de lei. În plus, pentru două unităţi au fost emise Ordonanţe de suspendare a activităţii.

Între principalele neconformităţi constatate se numără: produse expirate identificate în spaţiile de depozitare; depozitarea necorespunzătoare a produselor; nerespectarea flux-ului tehnologic; întreruperea lanţului frigorific; depăşirea capacităţii de depozitare.

Totodată, a fost reţinută oficial o cantitate totală de 1.131 kg (684 de kg de carcasă bovină şi 447 de kg de carne pasăre), care a fost dirijată pentru neutralizare la o unitate autorizată.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati