Coronavirus/Tătaru anunţă o OUG privind tratarea la domiciliu a asimptomaticilor

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a anunţat că Guvernul va discuta joi, în şedinţă, o Ordonanţă de urgenţă de modificare a Legii 136, în care asimptomaticii şi oligosimptomaticii fără comorbidităţi vor fi trataţi la domiciliu, sub supravegherea medicilor de familie.

„Mâine seară o să avem şedinţă de guvern, iar în şedinţa de guvern vom avea o ordonanţă de urgenţă de modificare a Legii 136, în care asimptomaticii şi oligosimptomaticii fără comorbidităţi vor fi trataţi la domiciliu, sub supravegherea medicilor de familie. O dată, vor fi monitorizaţi de medicii de familie, a doua oară, vor fi evaluaţi şi urmăriţi de către organele în drept pentru a rămâne la domiciliu şi a putea să îşi facă tratamentul, dar a-i proteja şi pe ceilalţi”, a declarat Tătaru la Cluj.

Întrebat dacă crede că din cauza numărului mare de cazuri, cei de la DSP şi de la poliţie sunt cumva depăşiţi de situaţie. Tătaru a spus: „Şi a numărului mare de cazuri, dar şi a reticenţei persoanelor infectate”.

Regerindu-se la situaţia actuală, ministrul sănătăţii a precizat că 766 de români sunt internaţi în terapie intensivă, 245 sunt pe ventilaţie mecanică invazivă, iar ceilalţi sunt în diverse grade de insuficienţă respiratorie, cu diverse terapii de oxigenoterapie.

„După cum ştiţi, avem 4.848 de cazuri noi, dar avem şi 37.000 de teste lucrate. Avem teste lucrate, noi urmărim cazurile din terapie intensivă, precum şi decesele şi adresabilitatea la primire urgenţe. Nu rămâne decât să respectăm aceleaşi precauţii pe care le avem şi să ne gândim că este, totuşi, un personal medical care trebuie să gestioneze un număr mare de cazuri”, a adăugat el.

Tătaru a reafirmat că nu se impune o reînchidere totală.

„Nu se impune acest lucru. După cum ştiţi probabil, noi adaptăm restricţiile şi măsurile la nivel local. Fiecare Comitet Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă îşi adaptează după indicele pe care îl primeşte de la DSP la 24 de ore, iar evaluarea măsurilor după 48 de ore sunt cele care sunt puse în practică”, a adăugat el.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati