Cosmonautul Dorin Prunariu și Project Managerul ESA Ian Carnelli explică elevilor din București cum ne apărăm de asteroizi

Fundația „Asteroid” din Luxemburg în colaborare cu Școala Primară „Pick Me Academy”, Colegiul Național „Mihai Viteazul”, București, și Liceul Teoretic Național îi aduc pe singurul cosmonaut român, Dumitru Dorin Prunariu, și Managerul de misiune ESA, Ian Carnelli, să se întâlnească cu copiii bucureșteni, cu scopul de a educa tinerii de astăzi despre asteroizi.

În cadrul celor două sesiuni, cosmonautul Dumitru Dorin Prunariu și Ian Carnelli le vor explica copiilor și tinerilor rolul asteroizilor în formarea universului nostru, cum le putem folosi resursele, cum putem deschide calea pentru explorări viitoare.

Elevii vor afla direct de la expertul care conduce misiunea Agenției Spațiale Europene (ESA), numită HERA, despre cum descoperim și urmărim asteroizii și cum ne putem proteja planeta de impactul asteroizilor. Pare science fiction, dar este realitatea! Vom afla si despre rolul pe care tehnologia produsă în România are un rol important de jucat în ghidarea misiunii ESA HERA.

Elevii vor avea ocazia să facă poze cu experții, să le pună întrebări despre spațiu, astronomie și, bineînțeles, asteroizi. Sesiunea de întrebări și răspunsuri va fi moderată de celebrul jurnalist de știință, Alexandru Mironov.

Acest program este cofinanțat de Uniunea Europeană și a fost posibil datorită Fundației „Asteroid” și Agenției Spațiale din Luxemburg.

Ziua Asteroidului este un program educațional și de conștientizare despre importanţa asteroizilor. Este sărbătorită anual pe 30 iunie, zi stabilită de Națiunile Unite pentru conștientizarea publicului cu privire la riscurile impactului asteroizilor, marcând aniversarea impactului petrecut în 1908, în Tunguska. Misiunea Fundației „Asteroid” este de a educa publicul despre riscurile și oportunitățile asteroizilor pe tot parcursul anului, găzduind evenimente, oferind resurse educaționale și comunicări regulate publicului nostru global pe mai multe platforme digitale.

  • Evenimentul este gratuit şi deschis către toți elevii vorbitori de engleză care sunt interesați de spațiu. Pentru confirmarea participării vă rugăm să transmiteți un e-mail cu numărul de locuri solicitate la adresa tudor@pickmeacademy.ro.

Experți care participă la eveniment

Dumitru Dorin Prunariu

Dr. Prunariu este expert în cadrul Agenției Spațiale Române și este primul și singurul cosmonaut român. El este președinte și membru fondator al Asociației Exploratorilor Spațiului (ASE) și ASE Europe și vicepreședinte al Institutului European pentru Managementul Riscului, Securității și Comunicațiilor (EURISC). De asemenea, este membru al Academiei Internaționale de Astronautică, iar în 2012, a fost numit în Grupul de experți guvernamentali privind transparența spațiului cosmic și măsurile de consolidare a încrederii, instituit prin Rezoluția 65/68 a Adunării Generale a ONU. Este coautor al mai multor cărți despre tehnologia spațială și zboruri spațiale și a numeroase lucrări științifice. Anterior, a ocupat funcția de președinte al Agenției Spațiale Române și al Comitetului ONU pentru Utilizarea Pașnică a Spațiului Exterior (COPUOS).

Pentru munca sa legată de Near Earth Objects și pentru promovarea Zilei Asteroidului ca zi internațională recunoscută de Adunarea Generală a ONU, în 2017, un asteroid a fost numit cu numele său, asteroidul „10707 Prunariu”.

Ian Carnelli

Ian Carnelli este responsabil de programul de pregătire a viitoarelor misiuni spațiale ale Agenției Spațiale Europene (ESA). Inginer aerospațial, el a fost implicat în ultimii 12 ani în proiectarea mai multor misiuni spațiale pentru devierea asteroizilor potențial periculoși.

Din 2015 conduce o echipă de oameni de știință și ingineri în cadrul misiunii de apărare planetară Hera și a misiunii Asteroid Impact, un proiect de sondă interplanetară care testeaza o tehnică de deviație numită „impact cinetic”, realizat în colaborare cu NASA.

Alexandru Mironov

Alexandru Mironov are o bogată activitate de popularizare a științei prin intermediul emisiunilor pe care le-a realizat atât la televiziune, cât şi la radio. Este autorul a 16 cărți şi a peste 1000 de articole în cadrul revistei Știință şi Tehnică, şi nu numai.

 

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati