Costumele purtate de Nicole Kidman, Jude Law și Renée Zellweger, în București la Bienala de Scenografie

Se deschide Bienala de Scenografie în Piața Amzei. Rinocerul din „Faust”, decoruri din „Pădurea Spânzuraților” și costumele purtate de Nicole Kidman, Jude Law și Renée Zellweger, „vedetele” evenimentului!

  • Rinocerul din ”Faust”, mâinile uriașe din ”Pădurea spânzuraților”, imagini din spectacole de Liviu Ciulei sau Lucian Pintilie și costume purtate de actori celebri precum Nicole Kidman, Jude Law și Renée Zellweger sunt doar o parte din exponatele care se pot vedea la Bienala de Scenografie, renăscută la București după 30 de ani de absență.

Primăria Sectorului 1 găzduiește, timp de 10 zile, în perioada 18 – 27 octombrie 2024, un amplu eveniment dedicat scenografiei, care se va întinde pe toate cele trei etaje ale Pieței Amzei și care va include mai multe expoziții și evenimente create special pentru a facilita accesul publicului larg la procesele creative din spatele cortinei.

  • Deschiderea oficială a Bienalei de Scenografie are loc vineri, 18 octombrie, ora 18.00. Programul zilnic de vizitare este între orele 10.00- 22.00, iar intrarea este gratuită.

Printre artiștii consacrați ale căror lucrări emblematice pot fi admirate în cadrul Bienalei se află Oana Păunescu, Doina Levinza, Radu Boruzescu și Cristian Niculescu, alături de mulți alți artiști celebrii. Totodată, pentru prima oară în afara spațiului de teatru, va fi prezent renumitul rinocer devenit simbol  în spectacolul „Faust”, pus în scenă de regizorul Silviu Purcărete, împreună cu cortina imensă a piesei, creată de scenograful Helmut Stürmer în anul 2007.

Dintre  secțiunile principale ale Bienalei de Scenografie se numără și Expoziția Internațională de Costum de Teatru „World Costume in Action”, curatoriată de Nicu Ularu, care va prezenta schițe de costume, fotografii din spectacole și costume autentice ale unor artiști din peste 30 de țări și va fi organizată în foaierul sălii “Ion Caramitru” a  Teatrului Național din București.

Tot la Piața Amzei și în conformitate cu tradiția evenimentului dedicat scenografiei, educația scenografică rămâne unul dintre pilonii săi fundamentali. ”Young Design” va prezenta lucrări ale studenților din cele trei universități de specialitate din România: UNArte, UNATC și UAT Târgu-Mureș.

De asemenea, pentru profesioniști, specialiști, pasionați, dar și pentru cei care vor să afle mai multe despre domeniul scenografiei vor avea loc numeroase conferințe, workshop-uri și dezbateri cu participarea unor personalități marcante din domeniul scenografiei mondiale.

Scurt istoric

Trienala de Scenografie de la București s-a desfășurat timp de 9 ediții din 1967 până în 1992.  A fost de-a lungul anilor un reper, o amplă expoziție de schițe, machete și decoruri reale, ce reunea la fiecare ediție lucrările a peste 150 de artiști profesioniști din teatru, operă, teatru de animație, cinematografie, și lucrări ale studenților scenografi. Organizatorii acestor expoziții au fost personalități marcante ale scenografiei românești, printre care: Liviu Ciulei, Traian Nițescu, Paul Bortnovski sau Nic Ularu.

Chiar și astăzi, puținele materiale care s-au păstrat sunt cea mai importantă sursă de documentare pentru creațiile de debut sau de tinerețe ale unor artiști care s-au remarcat, nu numai în România, dar și pe plan internațional, precum Helmut Stürmer, Radu și Miruna Boruzescu, Andrei Both și mulți alții.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati