Cozi ca pe vremea lui Ceaușescu la benzinăriile din București de teama scumpirii carburanților

O informație lansată pe rețelele de socializare, cum că prețul carburanților va atinge în această noapte pragul de 10 lei pe litru, i-a determinat pe zeci de șoferi din mai multe orașe ale României să ia cu asalt benzinăriile. În multe puncte de alimentare, cozile se întindeau pe sute de metri.

Speriați că vor fi nevoiți să scoată mai mulți bani din buzunare pentru fiecare plin, mulți au venit cu butoaie ori canistre, pentru a lua benzină și „la pachet”.

Panica s-a instalat după ce o benzinărie din Beiuș a mărit prețul la 11 lei per litru atât la benzină, cât și la motorină, potrivit Newsweek. La scurt timp, oamenii au început să facă cozi la celelalte benzinării din localitate.

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a dat asigurări, miercuri, că România are suficiente stocuri de produse petroliere și că nu va exista o criză a carburanților.

Ministrul a subliniat că nu este cazul ca românii să stea la cozi, pentru că nu vor fi probleme de aprovizionare în perioada următoare și nici nu va crește prețul la 9, 10, 11 lei, cum se vehiculează.

Popescu a explicat scumpirile în vestul țării prin decizia Ungariei de a plafona prețul carburanților și specula din zona graniței.

”Este complet nejustifiat ce se întâmplă. S-a creat o panică pe fondul unor prețuri apărute la granița româno-ungară. Acolo, în Ungaria, prețul s-a plafonat de către stat și benzina a dispărut din benzinării”, a declarat ministrul miercuri seară, la Digi 24.

În acest context, pe fondul cererii mari de la graniță, mai multe benzinării indepedente din județe precum Bihor, Arad sau Timiș au majorat prețul cu până la 4 lei/ litru, mizând pe nevoia de carburanți a clienților din Ungaria sau pe eventuale tentative de afaceri speculative ale unor români, care să încerce să facă trafic cu benzină peste graniță.

”Fac un apel la români să nu stea la coadă pentru că vor găsi benzină și motorină în perioada următoare. Nu se va dubla prețul, nu va ajunge la 9, 10, 11 lei. Nu există niciun motiv pentru cozi. Există multe zvonuri și fake-news-uri și ne putem aștepta să mai apară tot felul de zvonuri, cum a fost și cu valuta, că nu mai există. România este o țară stabilă, nu are probleme cu carburanții”, a spus Popescu.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati