În zilele de 11 şi 12 octombrie, 15 experţi de marcă în domeniul muzeelor din 10 ţări sosesc la Bucureşti în cadrul unui eveniment cu dezbateri, ateliere de lucru şi prezentări sub egida „Museums Meet Museums”. Evenimentul este organizat de Reţeaua Naţională a Muzeelor din România, cu sprijinul Administraţiei Fondului Cultural Naţional (AFCN) şi a Institutului Cultural Român şi va avea loc la Nod Maker Space, Sala Mater (Splaiul Unirii 160).
În cadrul „Museums Meet Museums 2019”, timp de două zile, participanţii vor interacţiona pe o temă inedită cu şi despre „Creatorii de minuni şi drame”. Vorbitori inspiraţionali – reprezentând muzee iconice, vizionare sau controversate din Belgia, Bosnia şi Herţegovina, Croaţia, Franţa, Germania, Luxemburg, Marea Britanie, Olanda, Spania şi România – vor coordona şi susţine nu mai puţin de 10 workshop-uri şi prezentări în care vor explora, împreună cu audienţa, ultimele abordări curatoriale din lumea muzeală internaţională, cele mai spectaculoase şi inteligente moduri de atragere a publicului, precum şi relaţia de colaborare cu mediul creativ, ca partener esenţial pentru viitorul muzeelor, a informat joi un comunicat al organizatorilor.
La „Museums Meet Museums 2019”, Sophie Walter, directoarea Departamentului de dezvoltare publică şi loialitate de la Muzeul Louvre, va coordona atelierul dedicat identificării modalităţilor în care poate fi personalizată relaţia cu vizitatorii muzeelor, în timp ce Peter Gorgels, directorul de produse digitale al celebrului Rijksmuseum, ne va prezenta lecţiile învăţate după implementarea Rijksstudio – nu mai puţin celebrul proiect online interactiv, lansat în 2013.
Unul dintre cele mai aşteptate workshop-uri ale întâlnirii va fi „Sound & Vision – immersive exhibitions at the V&A” unde Victoria Broackes şi Geoffrey Marsh, de la Departamentul de Teatru şi Spectacole – Victoria and Albert Museum, vin cu istorii despre fascinantele expoziţii dedicate lui David Bowie sau fenomenului Pink Floyd, dar şi cu exemple, provocări şi concluzii din propriile lor experienţe curatoriale.
Seria de prezenţe importante la „Museums Meet Museums 2019” va fi completată cu atelierele susţinute de reprezentatele a două dintre cele mai în vogă muzee de artă contemporană – Michelle Cotton, de la MUDAM Luxembourg şi Tonina Cerda, de la Museu d’Art Contemporani de Barcelona. De asemenea, House of European History din Bruxelles – muzeul Parlamentului European – va participa la eveniment prin directorul său de creaţie, Taja Vovk van Gaal.
Pe lângă marile muzee europene, vor fi sosi la Bucureşti şi două muzee de nişă, dar foarte premiate în ultimii trei ani pentru inovaţia adusă în zona curatorială – Childhood War Museum, Sarajevo (singurul muzeu din lume concentrat exclusiv pe experienţa copilăriei afectate de război), prin Jasminko Halilovic şi Museum of Broken Relationships, Zagreb (dedicat dramelelor-clişeu din relaţiile umane), prin co-fondatorul său, Olinka Vistica.
Nu în ultimul rând, unul din atelierele „Museums Meet Museums 2019” – „Creatorii de minuni şi drame” este dedicat unui apreciat model curatorial autohton, cel al Studioului de Arhitectură Zeppelin, care, prin Constantin Goagea, va prezenta proiectul noului Muzeu Anton Pann din Bucureşti. Prezentările vor fi întregite cu cea a grupului de cinci muzeografi români, care vor descrie împreună experienţa de învăţare unică pe care au trăit-o ca participanţi ai uneia dintre prestigioasele tabere muzeale internaţionale, coordonate de Nina Simon, în California, SUA.
Reţeaua Naţională a Muzeelor din România (RNMR), organizatorul seminarului internaţional „Museums Meet Museums 2019”, este cea mai mare organizaţie profesională dedicată muzeelor din țara noastră, având peste 76 de muzee membre. Unul dintre cele mai cunoscute proiecte culturale dezvoltate de RMNR este Noaptea Muzeelor, eveniment de mare impact la scară naţională, care a atras în ultimii ani sute de mii de vizitatori, fiind unul dintre cele mai de succes programe culturale din România. Co-organizator al manifestării este Nod Maker Space.
Mai multe informaţii sunt disponibile pe https://museumsmeetmuseums.ro/