Credincioșii NU pot participa în masă la slujbe, nici dacă se țin în curtea bisericii

Autoritățile au venit cu noi clarificări privind restricțiile impuse cetățenilor prin ordonanțe militare. Astfel, oficialii au explicat că preoții au voie să țină slujbe, aceasta fiind meseria lor, însă credincioșii nu pot participa la ele, nici măcar din curtea bisericii, decât dacă e vorba de nunți, botezuri sau înmormântări, cu maximum 8 persoane.02

Răspunsul Grupului de Comunicare Strategică vine pentru a clarifica o interpretare a Ordonanței Militare nr. 4, în care se specifică faptul că „(3) Interdicția privind circulația persoanelor într-un grup mai mare de 3 persoane se aplică exclusiv circulației pietonale”, iar această ar însemna că în curtea unei biserici se pot află mai mult de trei persoane, deoarece nu este un spațiu de circulație pietonală, explică Ziare.com.

În Ordonanța Militară nr. 1 la articolul 2 este prevăzut că „Se suspendă toate activitățile culturale, științifice, artistice, religioase, sportive, de divertisment sau jocuri de noroc, de tratament balnear și de îngrijire personală, realizate în spații închise”. Astfel, sunt suspendate slujbele religioase cu participarea credincioșilor.

Apoi, în Ordonanță Militară nr. 2, la art. 9, se prevede că „se pot oficia slujbe în lăcășurile de cult, de către slujitorii bisericești/religioși, fără accesul publicului, slujbele putând fi transmise în mass-media sau onlineˮ și că „se pot oficia acte liturgice/religioase cu caracter privat (botez, cununii, înmormântări), la care pot participa maximum 8 persoane, cât și împărtășirea credincioșilor bolnavi la spital sau la domiciliul acestoraˮ.

În plus, în Ordonanță Militară nr. 3, la art. 1, se interzice circulația tuturor persoanelor în afară locuinței/gospodăriei, cu anumite excepții. Printre excepțiile enunțate nu este menționată deplasarea la un lăcaș de cultpentru rugăciune.

În aceste condiții, prin coroborarea tuturor articolelor menționate, nu se justifică prezența mai multor persoane în curtea unei biserici, dacă acestea se află în alte scopuri decât cele permise de cadrul legislativ – adică în scopuri profesionale (preoți, angajați etc.) sau participarea la o slujba privată, cum ar fi o înmormântare.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati