Cresc amenzile pentru aruncarea gunoaielor. Noi obligații pentru primării, care trebuie să colecteze separat deșeurile

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat vineri o lege care înăsprește sancțiunile pentru depozitarea ilegală a deșeurilor și aduce noi obligații pentru municipalități.

Legea pentru aprobarea OUG 92/2021 crește semnificativ amenzile pentru aruncarea deșeurilor sau incendierea lor, până la 70.000 de lei, și introduce noi contravenții în legislație.

Legea păstrează prevederea potrivit căreia mașinile folosite la aruncarea deșeurilor în locuri nepermise pot fi confiscate, notează G4Media.

  • În plus, legea prevede că primăriile trebuie să asigure colectarea separată cel puţin pentru deşeurile de hârtie, metal, plastic şi sticlă, iar până la data de 1 ianuarie 2025 şi pentru textile din deşeurile municipale,.

Mai mult, primăriile sunt obligate să stabilească dacă gestionarea acestor deşeuri se face în cadrul unui singur contract de delegare a serviciului de salubrizare sau pe mai multe tipuri de materiale/contract/contracte distincte pentru toate tipurile de materiale/pe tip de material şi să organizeze atribuirea conform deciziei luate.

Abandonarea, aruncarea, precum şi ascunderea deşeurilor sunt interzise

Legea prevede şi că abandonarea, aruncarea, precum şi ascunderea deşeurilor sunt interzise. De asemenea, eliminarea, deţinerea sau păstrarea deşeurilor în afara spaţiilor autorizate în acest scop sunt interzise.

Înăsprirea legislației de mediu în România urmărește tendința generală din Uniunea Europeană și vine pe fondul unui fenomen nociv întins în toată țara: depozitarea ilegală a deșeurilor pe câmpuri, în râuri și lacuri, în păduri. Mai mult, în ultimii ani a proliferat obiceiul arderii deșeurilor, ceea ce duce la o poluare rapidă a aerului.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati