Vineri, 28 martie, Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) s-a reunit la Cotroceni, în cadrul unei ședințe care a durat aproape două ore.
Este prima şedinţă a CSAT condusă de preşedintele interimar Ilie Bolojan.
Pe lângă interimar, au participat și premierul Marcel Ciolacu, ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr, ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, ministrul Justiţiei, Radu Marinescu, ministrul de Externe, Emil Hurezeanu, ministrul Finanţelor, Tanczos Barna, ministrul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului şi Turismului, Bogdan Ivan, directorul SIE, Gabriel Vlase, directorul interimar al SRI, Răzvan Ionescu, şeful SMAp, Gheorghiţă Vlad, secretarul CSAT, Mihai Şomordolea.
- Membrii Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT) au analizat și aprobat, în ședința de vineri, dotarea Forțelor Navale Române cu o navă nouă, de tip corvetă ușoară, capabilă să execute, în cel mai scurt timp, o multitudine de misiuni, în vederea inițierii demersurilor necesare de către Ministerul Apărării Naționale pentru realizarea achiziției, potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale.
”Dotarea cu o astfel de navă va avea un impact semnificativ asupra flotei existente, fiind parte a programelor de modernizare și înzestrare aflate în diferite faze de derulare”, arată sursa citată.
Administrația Prezidențială precizează că Armata României va continua să își concentreze eforturile strategice pentru consolidarea capacității de apărare la nivel național și aliat, în vederea descurajării și combaterii eficiente a tuturor tipurilor de amenințări clasice, asimetrice, hibride sau de altă natură.
„Sprijinul nostru pentru Ucraina va continua”
O altă concluzie trasă este că poziția României rămâne consecventă în ceea ce privește faptul că încetarea focului trebuie urmată de un acord de pace care să ofere garanții solide de securitate și să descurajeze orice agresiune viitoare a Rusiei.
- Cooperarea transatlantică este vitală în acest proces. Negocierile de pace nu pot avea loc fără Ucraina și Europa.
„România, ca țară vecină, cu cea mai lungă graniță terestră și maritimă cu Ucraina, este direct interesată de încheierea războiului. Dorim ca Ucraina să se bucure de pace și să-și poată urma parcursul european, conform deciziilor adoptate la nivelul Uniunii Europene. Sprijinul nostru pentru Ucraina va continua.
Președintele interimar al României a prezentat membrilor Consiliului rezultatele discuțiilor de la Summitul de la Paris, dedicat Ucrainei, la care a participat pe 27 martie 2025. Toți liderii prezenți au reafirmat continuarea susținerii financiare și militare pentru Ucraina și sprijinul ferm pentru o soluție negociată, care să conducă la o pace robustă, în interesul Ucrainei și al Europei.
A fost evidențiată și importanța consolidării, în continuare, a Flancului Estic. Acțiunile concrete ale țării noastre au ca obiectiv consolidarea contribuției europene la asigurarea securității Ucrainei, a regiunii noastre și a Europei”, se mai arată în comunicat.