CSIER devine Centrul „Wilhelm Filderman”

Centrul pentru Studiul Istoriei Evreilor din România (CSIER) din cadrul Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România – Cultul Mozaic (FCER – CM) şi-a schimbat titulatura, devenind Centrul pentru Studiul Istoriei Evreilor din România „Wilhelm Filderman”.

  • Schimbarea de titulatură a fost aprobată de Comitetul Director al FCER – CM.

Wilhelm Filderman (1882-1963) a avut un rol esenţial în dezvoltarea şi prezervarea vieţii evreieşti, precum şi în obţinerea şi apărarea drepturilor evreilor în vremuri de cumpănă. Lider timp de trei decenii al principalelor organizaţii evreieşti, a ţinut piept atât tendinţelor extremiste, în perioada interbelică, cât şi regimurilor dictatoriale – carlist, legionar, antonescian şi comunist. Preocupat de a documenta viaţa evreiască, Filderman a lăsat în urmă scrieri fundamentale şi o bogată arhivă, fără de care am şti infinit mai puţin despre istoria evreilor din România în secolul al XX-lea.

  • „Rolul său este încă insuficient cunoscut şi recunoscut în România, în comparaţie cu respectul de care se bucură în afara graniţelor. Astfel, includerea numelui lui Wilhlem Filderman în titulatura instituţiei a reprezentat o formă de recunoaştere a meritelor personalităţii lui”, a precizat un comunicat al CSIER.

CSIER, instituţie înfiinţată în mai 1977, este o structură de cercetare, documentare şi prezervare a patrimoniului documentar din cadrul Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România.

 

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati