CTP – despre certificatul verde în biserici: E normal să nu se introducă, oamenii cred că Dumnezeu o să le dea sănătate

Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a comentat, vineri seara, la Digi24, cererea Patriarhiei către autorităţi de a nu introduce certificatul verde pentru biserici, scrie digi24.ro.

Gazetarul spune că este de acord cu această măsură și că i se pare corectă. „Oamenii pleacă de acolo cu o iluzie care îi ajută să trăiască mai departe”, spune CTP.

„Se creează o atmosferă și reușesc să plece cu această iluzie, că Dumnezeu o să le dea sănătate, o să ieftinească mâncarea, medicamentele și curentul. Se duc cu această credință. E o modalitate de a rezolva lucrurile în plan social. Livrează așa ceva biserica”, a adăugat Cristian Tudor Popescu.

„Sunt de acord, mi se pare corectă această prevedere, ca să nu se ceară certificat verde la biserică. E corect. De ce? Pentru că, într-adevăr, așa cum spune comunicatul Patriarhiei, oamenii care se duc la biserică au nevoie acolo, în spațiul acela, întâlnindu-se mai mulți, și ascultând slujba, oamenii aceia se împacă cu sine, își găsesc liniștea, luptă cu depresia, luptă cu nenorocirile, cu răul din viața lor, mai eficient decât aș putea s-o fac eu, încercând să le explic ceva. Eu, care nu sunt credincios.

Eu înțeleg asta, pentru că sunt oameni, de pildă sunt pensionari, bătrâni, bolnavi care sunt acum asaltați de prețuri, prețurile la energie, prețuri la mâncare, de moarte, de boală, de tot răul ăsta… Pentru oamenii aceștia – după cum vedeți dragostea de știință a acestui popor, și de gândire științifică -, soluția pentru ei este asta, se duc la biserică. Și eu înțeleg acest lucru.

Ei pleacă de acolo cu o iluzie care îi ajută să trăiască mai departe. Se uită la hainele alea ale preotului, aud vocile cântând, văd cărțile alea groase, interiorul bisericii… Se creează o atmosferă și reușesc să plece cu această iluzie, că Dumnezeu o să le dea sănătate, o să ieftinească mâncarea, medicamentele și curentul. Se duc cu această credință. E o modalitate de a rezolva lucrurile în plan social. Nu? Livrează așa ceva biserica.

În momentul ăsta, în care în România sunt atâția oameni care mai degrabă cred în biserică decât în gândirea științifică, rațională, este o hotărâre judicioasă să le permiți lucrul acesta, așa cum se permite accesul în magazinele alimentare și în spitale. Mi se pare corect.

Când o să se mai schimbe situația din țara asta, poate mai discutăm. Deocamdată, asta e…

Aș fi vrut să vă întreb ceva domnule Pândaru. Întrebare la care eu nu cunosc răspunsul. Oamenii aceștia pleacă de la biserică cu o iluzie prețioasă în legătură cu viața lor și în legătură cu moartea lor. Oamenii aceștia pleacă cu gândul că după moarte îi așteaptă ceva. Că există o lume de dincolo, o lume de apoi. Mă rog, iad, rai, sunt tot felul de lucruri. Întrebarea mea este următoarea, eu nu reușesc să-mi imaginez… Cum arată lumea asta de dincolo și cam ce faci în ea? Mai departe de o realitate virtuală, așa cum se poate crea pe computer, și în care nu trăiești, poți să fii așezat într-un fotoliu, cu electrozi pe cap și să ai toate senzațiile, în interiorul tău să ți se pară că te lupți în secolul al XV-lea, al XIV-lea cu niște sarazini, dar tu stai în fotoliu și ți se mișcă doar ochii cu „rapid eye movement”, sub pleoape, atât. Dar, pentru tine, aceea este existență, este viață, este simulată.

Eu mai departe de atât nu pot să merg, pentru că aste e, gândirea mea este științifică, rațională. Dumneavoastră, cu credința, poate îmi puteți da acest răspuns. Cum e, domne, în lumea aceea de dincolo, unde ai viață veșnică?”, a spus CTP.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati