Cu 4% mai puține cancere de piele tratate în 2020, din cauza pandemiei Covid-19

Numărul diagnosticelor de cancer de piele a scăzut în 2020 față de 2019 cu 4%, conform statisticii interne realizate de Dr Leventer Centre, clinică de dermatologie. Această scădere, suprapusă peste estimările Organizației Mondiale a Sănătății și Globocan, confirmă retincența pacienților de a se prezenta la medic.

Trendul anunță o creștere a cazurilor de cancer de piele cu 28%

Situația este cu atât mai îngrijorătoare cu cât trendul din ultimii ani anunța o creștere de 28%. Aceste date duc la concluzia că 25% dintre pacienții cu afecțiuni dermatologice aleg să amâne vizita la medicul dermatolog, în vederea diagnosticării.

Profit de 4 februarie, Ziua Internațională a Luptei Împotriva Cancerului să vă amintesc că una dintre categoriile de pacienți care a suferit cel mai mult în perioada pandemiei este formată din pacienții cu afecțiuni oncologice, printre care se numără și cancerul de piele. Pentru a înțelege măsura în care contextul sanitar general influențează comportamentul medical al pacienților, în diagnosticarea și tratarea cancerului de piele, Centrul Dr. Leventer a făcut o analiză în ceea ce privește această patologie. Așa am descoperit scăderea de 4%, o scădere care, pusă în context, se traduce printr-o statistică îngrijorătoare – 25% dintre pacienți aleg să amâne vizita la medicul dermatolog. Pentru cei cu melanom sau carcinom, amânarea diagnosticării și tratamentului poate avea consecințe grave asupra calității vieții acestora sau poate duce chiar la deces”, Dr. Mihaela Leventer, medic dermatolog Dr Leventer Centre.

Pandemia Covid 19 și cancerul de piele

Pandemia Covid-19 a schimbat în mod semnificativ comportamentul pacienților cu afecțiuni dermatologice grave. Implicațiile acestei tendințe, vizibile astăzi printr-un volum redus al activității de diagnosticare și tratament, față de anul 2019, vor fi resimțite de pacienți în perioada următoare.

Conform raportului Observatorului Român de Sănătate, publicat în septembrie 2020, din martie și până în august, numărul spitalelor dedicate Covid-19 a crescut de la 54 la 173, pe o evoluție a numărului de cazuri confirmate, de la 2.245 în martie la 87.540 în august.

Transformarea spitalelor sau a anumitor secții din cadrul acestora în unități Covid-19 a dus, în egală măsură la restricții cu privire la internări și activitatea din ambulatorii, impuse prin ordinul ministrului sănătății.

În acest context s-a înregistrat o prăbușire dramatică a activității unităților sanitare, în lunile aprilie (-70,98%) și mai (-61,48%), comparativ cu aceeași perioadă a anului 2019. Acest trend descendent s-a stabilizat, în lunile iunie, iulie și august, la un nivel cu 40% mai redus față de aceleași luni ale anului 2019. (sursa: Observatorul Român de Sănătate)

30-40 ani și 50-80 ani, cele mai afectate intervale de vârstă

Tendințele anilor trecuți arată că aproximativ 35% din pacienții diagnosticați cu melanom sunt în stadiile 3 și 4 de tumoră și peste 60% din cazuri necesită efectuarea biopsiei de ganglion santinelă, în vederea stadializării și stabilirii indicațiilor terapeutice ulterioare. Tendința pacienților, de amânare a vizitei la medic, în vederea diagnosticării, este semnificativ mai mare în ceea ce privește tratamentul chirurgical. Numărul de intervenții chirurgicale efectuate în anul 2020 a scăzut cu 16% față de anul anterior. Această scădere depășește pragul de 35%, dacă ne raportăm la așteptările conform trendului anilor anteriori.

35% dintre pacienți amână tratamentul chirurgical

Analizând aceste date putem constata că peste 35% din numărul de pacienți, estimat pentru anul 2020, au ales să amâne efectuarea tratamentului chirurgical.

Grupele de vârstă cele mai afectate, confom evoluției numărului de intervenții în anul 2020 față de anii anteriori, sunt 30-40 ani și 50-80 ani. Pentru pacienții din grupele de vârstă 40-50 ani și peste 80 ani, tendința ultimilor ani rămâne aceeași, chiar și în perioada pandemiei. Acest trend descrescător se menține și pentru prima lună de activitate din acest an. Numărul de diagnostice eliberate în luna ianuarie a anului 2021 este cu 47% mai mic comparativ cu acceași lună a anului 2020 și cu 14% mai mic dacă ne raportăm la anul 2019.

Soluția terapeutică optimă pentru pacientul de cancer de piele – o abordare integrată

În lupta pacientului cu cancerul cutanat, rolul nostru a migrat în ultimii ani spre o abordare activă, integrată a fiecărui caz. Astfel că, pe lângă influența directă pe care o avem în diagnosticarea și tratarea cancerului de piele, ne-am asumat și rolul de sprijinire, a pacientului cu diagnostic oncologic, în parcurgerea întregului proces. În această direcție, am creat în cadrul Centrului Dr. Leventer un sistem rețea de abordare integrată, multidisciplinară, a fiecărui caz de cancer de piele”, Dr. Mihaela Leventer.

Abordarea integrată a fiecărui caz oncologic presupune implicarea mai multor specialități medicale (dermatolog, anatomopatolog, imagist, chirurg Mohs, chirurg oncolog, chirurg plastician, oncolog, medic de medicină nucleară, radioterapeut etc.), care intervin punctual în parcurgerea tuturor etapelor, de la diagnosticare la tratament oncologic și monitorizare ulterioară. Întregul proces este posibil prin intermediul programului de coordonare de caz, care asigură pacientului accesul la competență medicală de specialitate, în cel mai scurt timp posibil, în funcție de nevoile de tratament.

Acest tip de abordare a fost implementat în cadrul Dr. Leventer Centre în urmă cu aproximativ 2 ani, din dorința de a veni în sprijinul pacienților diagnosticați cu cancer de piele.

Pentru a răspunde nevoilor de tratament ale pacienților, pentru care a fost creat, s-a investit în infrastructură medicală la cele mai înalte standard și au fost atrași medici specialiști, certificați international în dermato-oncologie, dermato-patologie, chirurgie oncologică și microchirurgie Mohs. În plus, au fost încheiate parteneriate cu alte clinici/laboratoare, specializate în medicină nucleară, imagistică medicală (RMN, CT, Radiografie etc.), genetică moleculară, biochimie, oncologie (radioterapie, chimioterapie) care permit acoperirea întregului traseu al pacientului și, deci, scurtarea timpului de la diagnostic la tratament.

Înrolarea într-un astfel de proces integrat de dermato-oncologie îi oferă pacientului cel mai scurt timp de la diagnosticare la tratament, cu beneficii directe asupra calității vieții pacientului și a duratei de viață a acestuia.

Mai mult decât atât, pentru că niciun pacient nu ar trebui să fie condiționat de statutul financiar, Centrul Dr. Leventer a dezvoltat un program special de plată în rate pentru tot ce ține de cancerul de piele.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati