Cu cât s-au scumpit alimentele pentru masa de Crăciun, față de 2020. Prețurile pentru ceapă și cartofi s-au dublat

Sărbătorile de iarnă vor fi relaxate, dar costisitoare, atrag atenția specialiștii. Pentru masa de Crăciun, unele alimente sunt și cu 50 la sută mai scumpe față de anul trecut. În plus, producătorii din industria alimentară anunță alte creșteri de prețuri. 

Astfel, o masă de Crăciun de trei persoane costă în medie 330 de lei. Pentru o sticlă de ulei, plătim cu 30% mai mult față de aceeași perioada a anului trecut, iar prețurile pentru ceapă și cartofi s-au dublat. 

Sunt creșteri mari de prețuri și pentru orez, zahăr, carne și lactate. Ultimele două luni și-au lăsat cel mai mult amprenta, din cauza inflației și a scumpirii energiei, scrie Digi24.

„Deja sunt cunoscute creșterile de prețuri la ulei, de 20% (…) la zahăr câteva procente, 7-8%, la fel și la lactate. Costurile cu transportul au crescut foarte mult în ultima perioada și la comerciant cheltuielile au crescut pentru că el folosește mult energia electrică, atât la prezentare cât și la congelare”, a declarat Dragoș Frumosu, președinte al Sindalimenta.

Cozonacul ar putea ajunge cu 30 la sută mai scump

Pâinea s-a scumpit cu 20 la sută, iar cozonacul ar putea ajunge cu 30 la sută mai scump decât anul trecut. Micii producători de produse de panificație sunt aproape de faliment, afectați de facturile mari.

Facturile uriaşe la gaz şi curent aduc scumpiri în lanţ

Aurel Popescu, președintele Rompan: „Dacă până acum am avut creșteri de 4-5 ori prețul anterior, acum ne-a venit de 12 ori prețul la energie și gaz. Suntem industria cel mai lovită în acest moment. (…) noi avem și prețul la materie prima aproape de la simplu la dublu”.

 

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati