Cu si despre Sushi în Bucureşti. Deschiderea expoziţiei „I love sushi”, la Muzeul Naţional de Istorie a României

Muzeul Naţional de Istorie a României anunţă deschiderea expoziţiei temporare „I love sushi”. Aceasta va fi accesibilă publicului începând de vineri, 28 aprilie 2023, la sediul muzeului din Calea Victoriei nr. 12, Bucureşti.

Proiectul expoziţional este organizat de Ambasada Japoniei şi Japan Foundation, în parteneriat cu Muzeul Naţional de Istorie a României.

Această expoziţie itinerantă, dedicată istoriei culturale a celui mai reprezentativ preparat al bucătăriei japoneze – sushi, cunoscut astăzi în toată lumea, a fost prezentată în cadrul mai multor muzee din Asia şi Europa, bucurându-se de un real interes. Proiectul expoziţional cuprinde lucrări din patrimoniul Japan Foundation şi este expusă în premieră în România, la Muzeul Naţional de Istorie a României.

Bucătăria japoneză (washoku), care din anul 2013 este înscrisă pe lista Patrimoniului cultural imaterial al UNESCO, are drept element emblematic sushi-ul. Unul dintre cele mai rafinate, sănătoase şi apreciate preparate pe care le regăsim astăzi în meniurile din întreaga lume, acesta se bazează pe un minimum de ingrediente (peşte, orez şi oţet). De-a lungul istoriei sale, care numără peste o mie de ani de existenţă, sushi a trecut prin numeroase transformări sub influenţa unor factori legaţi de mediu şi de abundenţa resurselor naturale din apele arhipelagului japonez, dar şi sub influenţa unor elemente ce ţin de cultura, tradiţiile sau mediul de viaţă al locuitorilor din diverse regiuni ale ţării, evoluând de la forma iniţială a unui preparat fermentat (nare-zushi) cu numeroase variante şi ajungând până la diversele sortimente de astăzi care utilizează peşte crud, precum bine-cunoscutul nigiri-zushi, urmând un traseu istoric fascinant pe care vă invităm să-l descoperiţi. Interesant este că sushi-ul nu îşi datorează evoluţia istorică nobilimii sau clasei samurailor, ci mai degrabă oamenilor simpli care au încercat în permanenţă să pregătească uşor şi rapid mâncăruri gustoase, experienţa şi ingeniozitatea lor conducând în timp la evoluţia acestui preparat.

Pentru a face excursul cât mai atractiv, expoziţia vă prezintă o serie de xilogravuri ale unor maeştri ai artei ukiyo-e, mostre de mâncare, obiecte diverse, machete, filme şi instalaţii interactive, iar în final, aveţi ocazia să cunoaşteţi îndeaproape atmosfera tipică a unui restaurant tradiţional de sushi din Japonia. Este o experienţă unică pe care vă invităm să o cunoaşteţi!

Expoziţia va putea fi vizitată în perioada 28 aprilie – 30 iunie 2023, de miercuri până duminică, între orele 10:00 – 18:00.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati