Cum a încasat un polițist local din București mii de euro promițând că rezolvă angajări

O sentința definitivă a Curții de Apel București scoate la iveală modul în care un polițist local din Sectorul 6 a ajuns să fie condamnat pentru trafic de influență după ce a încasat peste 15.000 de euro promițând că rezolvă angajări în Poliția Locală Sector 6. Sentința este definitivă.

Ionuț Cătălin Gretcan, un polițist local din Sectorul 6 a ajuns să încaseze peste 15.000 de euro promițând că rezolvă angajări la Poliția Locală Sector 6. Gretcan i-a convins pe cei care voiau să aranjeze angajări că are influență pentru că „părea să se bucure de un statut privilegiat din momentul alegerii primarului Mutu”.

În final, polițistul local a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare, recunoscând că a luat mită pentru a-și cumpăra droguri. Ancheta procurorilor a arătat că banii încasați de polițistul local de la „clienți” nu au fost dați mai departe, scrie ziare.com.

Opt acte de trafic de influență

Potrivit procurorilor de la Parchetul Tribunalului București, polițistul local a fost trimis în judecată pentru opt acte de trafic de influență. Spre exemplu, de la o persoană a încasat 1.500 de euro, de la alta 4.200 de euro, de la alta 7.000 de euro. În total, susțin procurorii, Gretcan a încasat peste 15.000 de euro promițând că rezolvă angajări.

Problemele polițistului local au început în momentul în care cumpărătorii de influență și-au dat seama că sunt țepuiți, iar Gretcan nu le restituie banii. Astfel, unul dintre denunțători a înregistrat discuțiile care l-au incriminat pe polițistul local. În final, după ce a fost reținut și arestat, pus în față probelor zdrobitoare, polițistul local a recunoscut acuzațiile, cerând să fie judecat în procedură simplificată.

Atât cu ocazia anchetei, cât și în proces, polițistul local a declarat că „a primit sumele de bani menționate, creându-le martorilor din cauză convingerea că va interveni pe lângă funcționari din cadrul Direcției Generale de Poliție Locală Sector 6, pentru a facilita angajarea în cadrul acestei instituțîi, pretinzând, totodată, că acești bani vor reveni unor funcționari din cadrul din cadrul Direcției Generale de Poliție Locală Sector 6 care urmau să se ocupe de întocmirea dosarelor de angajare”.

Gretcan a spus că „nu avea influență pe lângă persoanele cu atribuții în acest sens, iar banii i-a folosit pentru a-și procura droguri, fiind consumator de heroină în perioada 2017 – martie 2019”.

„Această era practică la nivelul instituției”

Cei care i-au plătit polițistului local mii de euro ca să le rezolve angajări pentru ei sau rude au declarat că erau convinși că Gretcan are influență, văzându-l apropiat de primarul Gabriel Mutu. Spre exemplu, unul dintre denuntatori, un polițist local care dorea să promoveze, a declarat că a acceptat să-i dea lui Gretcan suma de 4.800 de euro deoarece știa că nu are nicio șansă să fie numit ca șef de birou, fără o intervenție la persoanele cu funcții de conducere, având în vedere că, potrivit martorului, „aceasta era practică la nivelul instituției”.

Cumpărătorul de influență a mai declarat că a fost încurajat să apeleze la Gretcan de faptul că acesta „părea să se bucure de un statut privilegiat din momentul alegerii primarului Mutu Gabriel”

„Era văzut foarte bine de șefii instituției”

Un alt martor din dosar, care i-a plătit lui Gretcan mii de euro ca să îi angajeze fiul și nora la Poliția Locală Sector 6, dar a plătit și 200 de euro ca să îi rezolve fratelui său un loc de parcare, a declarat că era convins că Gretcan are influență pentru că „în acea perioada era văzut foarte bine de șefii instituției și toată lumea știa că acesta a participat în campania electorală a PSD-ului, a primarului Sectorului 6, Mutu Gabriel”.

„Nu l-am întrebat pe acesta în mod expres în ce constă ajutorul dat fiului meu și pentru cine este suma de bani, însă dat fiind contextul, am considerat că banii sunt pentru persoane cu funcții de conducere din cadrul Poliției Locale Sector 6”, a declarat martorul în dosar.

În urmă anchetei și a procesului, nu a fost dovedită influență polițistului local asupra altor funcționari sau persoane cu funcții de conducere, judecătorii ajungând la concluzia că polițistul local doar a lăsat impresia că are influență.

„Inculpatul le-a creat persoanelor față de care a formulat propunerile de angajare falsa impresie că se bucură de o influență directă asupra funcționarilor din cadrul Direcției Generale de Poliție Locală și Agenției Naționale a Funcționarilor Publici cărora le revenea competența de a lua decizii în ceea ce privește procedura angajărilor”, au arătat judecătorii.

În pronunțarea sentinței de trei ani de închisoare cu suspendare, judecătorii au ținut cont că „inculpatul nu este cunoscut cu antecedente penale ori de altă natură, că s-a prezentat în mod constant în fața organelor judiciare, atât pe parcursul urmăririi penale, cât și în faza judecății, ceea ce a contribuit la o bună desfășurare a procesului penal”. Sentința Tribunalului București a fost menținută și de Curtea de Apel București.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati