Cum ajutăm copiii defavorizaţi: Cel mai mare seminar european despre protecţia copilului, organizat în aceste zile de Sectorul 6

Aproape 150 de reprezentanţi ai serviciilor sociale din 22 de state europene s-au întâlnit azi la Bucureşti pentru a discuta despre un subiect fierbinte şi mereu actual: protecţia copilului.

  • Evenimentul are loc pentru prima dată în România, se desfăşoară pe parcursul a două zile (30 septembrie – 1 octombrie) şi este organizat de DGASPC Sector 6.

Seminarul european cu tema „Protecţia Copilului – parteneriate în domeniul serviciilor adresate copiilor” are ca scop să adune la aceeaşi masă specialişti din toată Europa, pentru a face schimb de idei şi a veni cu soluţii la probleme variate cu care se confruntă copiii. Cum să prevenim abuzurile asupra celor mici, cum să-i menţinem în familie şi să sprijinim familia aflată în categorie de risc, cum să gestionăm bullingul, consumul de droguri sau cum să consolidăm forţa de muncă din domeniul protecţiei copilului – acestea sunt doar câteva dintre subiectele care se abordează luni şi marţi, în cele două zile de seminar.

La evenimentul organizat de DGASPC Sector 6 participă 70 de oficiali străini din cadrul European Social Network şi alţi 70 din România. Este pentru prima dată când un astfel de seminar are loc în România.

European Social Network este o reţea europeană destinată serviciilor sociale. Are 125 de membri din 25 de ţări. Cuprinde agenţii guvernamentale, departamente de asistenţă socială şi ONG-uri. DGASPC Sector 6 este parte a acestei reţele încă din 2019 şi an de an participă la seminarii organizate în Europa, pe diverse teme.

Ciucu: ”Ştiu cât de grele sunt proiectele sociale, iar impactul trebuie măsurat pe termen lung”

„Sunt familiar cu acest tip de reţea, care promovează bune practici la nivelul Uniunii Europene. Puterea ei este fantastică pentru că facilitează schimbul de informaţii şi îmbunătăţirea permanentă a modului de lucru. Înainte să fiu politician, am lucrat în societatea civilă. Ştiu cât de grele sunt proiectele sociale, iar impactul trebuie măsurat pe termen lung. Noi, în Sectorul 6, prin DGASPC, îmbunătăţim în permanenţă politicile în domeniu, facem schimb de experienţă şi ţinem cont de standardele europene”, a declarat primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu, prezent la eveniment.

„Suntem conştienţi că asistenţa socială, ca profesie, nu e un domeniu atât de atractiv, mai ales pentru tineri. Dar avem nevoie de oameni bine pregătiţi. Când am devenit parte a reţelei europene, am pus această problemă. Noi, în Sectorul 6, colaborăm bine atât cu primăria, cât şi cu societatea civilă, cu ONG-urile, colectăm încontinuu feedback, iar această abordare îmbunătăţeşte calitatea serviciilor sociale”, a subliniat Gabriela Schmutzer, directorul DGASPC Sector 6.

„Concluziile cercetărilor noastre indică o lipsă semnificativă de familii de plasament în multe ţări europene – o problemă care necesită rezolvare, astfel încât copiii să poată fi crescuţi în comunitate. Ei au nevoie de relaţii stabile şi îngrijire de calitate, în timp ce schimbările frecvente ale familiei de plasament le afectează negativ dezvoltarea. Trebuie să oferim copilului din sistemul de protecţie o măsură de plasament familial stabil, în toată Europa, iar pentru aceasta, cooperarea dintre noi este esenţială”, a declarat Alfonso Lara-Montero, CEO al European Social Network.

Evenimentul din aceste zile este organizat cu sprijinul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului, UNICEF România, Banca Mondială România, Salvaţi Copiii România şi Federaţia Organizaţiilor Neguvernamentale pentru Copii.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati