De cele mai multe ori, sfârșitul verii este asociat și cu terminarea vacanței. Dar nu trebuie să fie așa. Începtul de toamnă poate fi timpul perfect în care să te bucuri mai mult de natură și de aer curat.
Drept urmare, dacă ți-au mai rămas câteva zile de concediu sau îți poți elibera unul dintre weekend-uri, te încurajăm să optezi pentru o escapadă la munte. Din fericire, în România, sunt atât de multe locuri frumoase și activități de făcut încât cu siguranță nu vă veți plictisi. De exemplu, știți că în Gorj, puteți sta în hamace suspendate la 200 de metri înălțime?
Sunt foarte multe activități montane și multe sporturi deschise publicului larg care ar putea să pară cumva din altă sferă, cum ar fi cățărarea, via ferrata sau raftingul, de exemplu, dar de ce nu și orientarea sau chiar alergarea montană.
Pentru început este nevoie de instructor la toate sau cel puțin de un cadru organizat, dar asta nu înseamnă că nu pot merge începători acolo sau chiar și oameni care nu cunosc muntele atât de bine.
De instructor ai nevoie și dacă vrei să stai suspendat într-un hamac, la 200 de metri deasupra solului. Însă, dacă vrei să îți tratezi frica de înălțime, noi te încurajăm să încerci această activitate.
„Acolo este un exemplu foarte bun de ce pot face începătorii sau oricine se visează la înălțime. Nu poți merge la hamace decât într-un cadru organizat, cu un ghid, care să te îndrume și să te poți pune efectiv în hamac, dar partea cel puțin la fel de interesantă ca statul în hamac este drumul până acolo, care se face pe un traseu de via ferrata, care înseamnă un traseu presetat de cățărare. Asigurările sunt deja puse, sub forma unui cablu metalic, ca la un parc aventura, și odată cu instructorul tot grupul trebuie să se cațăre până la locul cel mai înalt de hamace”, spune Răzvan Ciobanu, președintele asociației Jnepenilor din București.
Fiecare hamac suspendat este bine ancorat în cabluri de oțel. Toate sunt făcute dintr-un material rezistent la ger, ploi sau greutate.
Experiența cu totul durează trei ore, pentru că trebuie să îți iei și timp să te relaxezi și în hamak.
Hamacele sunt amplasate deasupra stâncii în care se află Peștera Muierii, iar turiștii care ajung aici pot vizita și peștera. Însă, nu e greșit nici dacă optați pentru activități mai comune.
Muntele e deschis tot timpul anului, iar cea mai răspândită activitate cred că este drumeția, fiind și cea mai la îndemână și potrivită pentru orice tip de sportiv, de la amator la profesionist, important e să fii sănătos.
Chiar dacă drumeția pare a fi o activitate atât de comună, specialiștii au totuși o serie de recomandări.
Trebuie să avem grijă, în special, la traseul pe care îl alegem, să fie potrivit cu capacitățile noastre și la echipamentul minimal necesar. Echipamentul nu trebuie să fie extraordinar, doar că trebuie să ai grijă ca el să se integreze în niște criterii, astfel încât să fii sigur că te vei întoarce în siguranță de pe traseu.
Ce înseamnă acest echipament minimal? Înseamnă, în primul rând, încălțăminte și câteva obiecte care să te ferească de capricii, cum ar fi o pelerină de ploaie, o lanternă, dar este la fel de bine să ai și haine comode, impermeabile și un rucsac cu care să te înțelegi foarte bine. De asemenea, este important să știi să îți alegi foarte bine traseul.
În condiții de vreme bună, toată lumea poate să meargă la munte, este periculos în momentul în care îți asumi că pleci departe sau că te aventurezi pe un traseu necunoscut, atunci devine periculos.
Cum ne alegem traseul?
Atunci când ne interesăm dacă un traseu este marcat și ce marcaj are, în general este scrisă și durată și gradul de dificultate al traseului. Nu este recomandat să mergem singuri, într-un grup de doi deja este suficient, știi că cineva poate să aibă grijă de tine, puteți vorbi, putem să facem să treacă timpul mai ușor și să ne protejăm unii pe alții de pericole”, mai spune Răzvan Ciobanu, președintele asociației Jnepenilor din București.
sursa: antena3.ro