Un nou corp de grădiniţă, care are panouri fotovoltaice şi solare pentru asigurarea curentului electric, căldurii şi apei calde, s-a deschis în Sectorul 6.
În clădirea care şi-a deschis porţile luni s-au mutat copiii care mergeau la ore în vechiul corp al Grădiniţei Nr. 274, ce va intra în reabilitare.
Situat lângă cel vechi, noul corp este la standarde moderne şi are opt săli de grupă spaţioase, cu mobilier modern, vestiare, sală de mese, lifturi, două săli multifuncţionale, grupuri sanitare cu duşuri pentru fiecare clasă şi jucării.
Clădirea are o suprafaţă utilă de 2.082 de metri pătraţi, cu parter şi două etaje şi este eficientă energetic, la standarde nZEB. Lucrările au început în aprilie 2021 şi au costat 12,7 milioane de lei de la bugetul local şi din credite.
Vechiul corp de grădiniţă, construit în urmă cu 73 de ani, va intra într-un proces de consolidare şi modernizare. Clădirea va fi eficientă energetic, va avea panouri fotovoltaice, senzori de dioxid de carbon în clase, care măsoară calitatea aerului. Lucrările vor dura nouă luni, iar valoarea lor se ridică la 7,8 milioane de lei prin PNRR.
AFTER-SCHOOL-UL ȘCOLII 117, O ALTĂ CLĂDIRE RIDICATĂ DE LA ZERO ȘI RECEPȚIONATĂ
O altă clădire, ridicată de la zero, after-school-ul Şcolii Gimnaziale nr. 117, a fost recepţionată luni. Imobilul are suprafaţă utilă de 2.666 de metri pătraţi, este eficient energetic, la standarde nZEB, cu panouri fotovoltaice şi solare.
În acest spaţiu modern se vor muta copiii Grădiniţei nr. 170, care va intra în curând în reabilitare, alături de Şcoala nr. 117. Elevii şcolii, însă, vor fi relocaţi la Liceul Teoretic ‘Tudor Vladimirescu’.
Lucrările încep în această primăvară şi vor dura nouă luni.
În prezent sunt sau vor intra în reabilitare 14 unităţi de învăţământ: Grădiniţa 208, Grădiniţa 230, Grădiniţa 274 (corpul vechi), Grădiniţa ‘Paradisul Piticilor’, Grădiniţa 170, Şcoala Gimnazială 117, Şcoala 309, Şcoala Gimnazială ‘Sf. Calinic de la Cernica’, Şcoala profesională specială pentru deficienţi de auz ‘Sfânta Maria’, Şcoala Gimnazială Specială ‘Constantin Păunescu’, Liceul Tehnologic ‘Petru Poni’, Colegiul Tehnic ‘Petru Maior’, Colegiul Tehnic ‘Gheorghe Asachi’, Colegiul Economic ‘Costin C. Kiriţescu’.
Alte clădiri care se mai construiesc de la zero sunt: Creşa ‘Îngeraşii’, Grădiniţa ANL Brâncuşi, Grădiniţa din incinta Şcolii ‘Sf. Constantin şi Elena’, After-school Şcoala Orizont (fosta şcoală nr. 193), ‘After-school’ Şcoala 197, ‘After-school’ Şcoala ‘Sfântul Andrei’ şi ‘After-school’ Şcoala 156.
Autoritatea locală administrează 26 de grădiniţe, 27 de şcoli şi 14 licee şi niciuna dintre acestea nu este încadrată în clasa I de risc seismic. Un număr de 51 de unităţi de învăţământ au expertiză tehnică, patru sunt construite după anul 2000 şi nu necesită expertiză tehnică, patru au fost cuprinse în programul de reabilitare cu fonduri de la Banca Europeană de Investiţii, în perioada 2012 – 2017, două unităţi au fost consolidate în anul 2000, iar şase sunt construite după 1980 şi vor fi expertizate tehnic anul acesta.