Autoritățile discută deja noi măsuri care ar putea fi adoptate în valul 5 al pandemiei, printre care și recomandarea de a purta mască de protecție FPP2. Cum arată și cât costă această mască.
Prim-ministrul Nicolae Ciucă a convocat luni, 3 ianuarie, o şedinţă la Palatul Victoria pentru a analiza măsurile de prevenire şi combatere a efectelor pandemiei de COVID-19. Printre măsurile discutate se numără șomajul tehnic și testarea elevilor, dar și portul de măști care să respecte standardele FFP2.
„Pe de altă parte, una dintre cele mai eficiente măsuri de prevenţie, care ar putea fi generalizată la nivelul întregii ţări, rămâne portul corect al măştii chirurgicale sau al altor tipuri de măşti care să respecte standardele FFP2.”, arată comunicatul de presă al Executivului.
Cât costă măștile FFP 2, care ar putea deveni obligatorii
Masca FFP 2 are notat pe ea acest simbol.
Pe site-urile de profil, prețul pentru o cutie cu 20 de măști FFP 2 pornește de la 25 de lei și la unii furnizori ajunge chiar și la 60 de lei.
„Mastile de protectie respiratorie tip FFP2 / KN95 ofera protectie impotriva particulelor solide si lichide cu diametrul mai mare de 0.3 microni, inclusiv microorganisme vii precum anumite bacterii sau virusi.
Produsul este fabricat din 5 straturi de protectie. Impreuna ele creaza o bariera de protectie excelenta.
Eficienta filtrarii particulelor ≥ 95%”, se arată în descrierea produsului.
Producătorii au prezentat și o serie de avantaje:
- Filtrare excelenta si respiratie usoara
- Eficienta ridicata impotriva virusurilor si bacterilor
- Se potriveste usor si se poarta confortabil
- Clema nasului ajustabila
- Suport ajustabil ptr reglarea buclelor mastii in jurul capului.
- Elastic confortabil.
- 5 straturi de protectie
Ce sunt măștile FFP și care sunt diferențele dintre FFP1, FFP2 și FFP3
Măștile respiratorii FFP sunt confecționate dintr-un material conceput pentru a filtra aerul sau impuritățile și se bazează pe un sistem de clasificare ce indică cât de multă protecție oferă. Astfel, avem măști FFP1, FFP2 și FFP3.
Măștile de tip FFP1 protejează împotriva particulelor mari și solide. Purtarea acestui tip de mască este potrivită numai pentru protecția împotriva substanțelor iritante, dar care nu sunt dăunătoare. Din acest punct de vedere eficiența minimă a filtrului este de 78%-80%, scrie b1.ro.
Acestea sunt utile în special pentru protejarea de substanțe solide și pentru oprirea particulelor mai mari, o utilizare largă a lor se realizează în sectorul construcțiilor sau în industria alimentară. Filtrează cel puțin 80% din particulele găsite în aer cu o dimensiune de până la 0,3 μm și pot fi utilizate atunci când valoarea limită a expunerii profesionale nu este depășită de mai mult de 4 ori.
Măștile de tip FFP2 (n95): blochează particulele periculoase în proporție de 94%. Reprezintă un nivel superior de protecție comparativ cu măștile de tip FFP1. Ele sunt echivalentul european al măștilor N95 utilizate în SUA, capabile să blocheze particulele mici aflate în aer, cu o dimensiune de până la 0,3 μm, în proporție de 94%.
Au un sistem de filtrare cu strat de carbon activ care permite stoparea expunerii la aerosoli, ceață și fum. Acesta este motivul pentru care măștile de tip FFP2 sunt folosite în industria grea, cea metalurgică sau ce minieră.