Processing

Donează prin Transfer Bancar în contul Asociației Global Inclusion

  • lei *

Cum funcționează, în prezent, „regula fermoarului” în trafic, pe șoselele din România

Codul rutier s-ar putea modifica din nou, prin introducerea unei legi care aplică „regula fermoarului” în trafic. Astfel, dacă sensul de mers se îngustează, șoferii trebuie să cedeze alternativ trecerea. Inițiatorii proiectului spun că în acest fel s-ar fluidiza traficul foarte rapid. De aceeași părere sunt și șoferii, care consideră că, în final, este vorba despre un lucru simplu: bunul simț, scrie digi24.ro.

„Regula fermoarului” în trafic se aplică atunci când o bandă de circulație este blocată.

Șofer: Regula asta se raportează la bunul simț. Cel mai des mi s-a întâmplat să mi se cedeze și e un fapt îmbucurător că se conștientizează chestia asta. Și, la rândul meu, am lăsat și eu.

Reporter: Îi lăsați să intre pe cei care au banda blocată?

Șofer: Da, dacă aveau semnalul pus, îi lăsam.

Reporter: Dumneavoastră ați fost lăsat?

Șofer: Nu tot timpul. Mai ales ca taxi, nu.

Șofer: E normal să respectam legea asta, chiar dacă nu are prioritate, să nu încurce circulația, dăm voie, dar mulți nu fac așa, că nu sunt „profesioniști”. De exemplu, în Germania te lasă, te ajută, dar la noi nu.

Inițiativa legislativă a trecut de Senat și urmează să ajungă în Camera Deputaților. Dacă trece de votul deputaților, regula va fi introdusă în Codul Rutier.

Mihai Botez, inițiatorul legii fermoarului: În felul ăsta decongestionăm traficul și aducem o regulă de bun simț, o ridicăm și la rang de lege, dar mai degrabă e important să o popularizăm, ca toată lumea să înțeleagă ce înseamnă o lege de acest gen. Proiectul de lege prevede și amenzi de până la 600 de lei.

Proiectul jurnalistic newsbucuresti.ro este un proiect susținut de AGI
- o asociație neguvernamentală, apolitică și non-profit.
Depinde și de tine să susții o presă independentă.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati