Cum iei bani de la primărie pentru panouri solare

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Barna Tanczos, a explicat cum pot românii să ia bani de la autorităţi pentru panouri solare.

“În momentul de față sunt în evaluare încă aproape 20.000 de dosare care au fost depuse în cursul lunilor decembrie-ianuarie anul trecut. Acestea au fost depuse la AFM. Vor fi contractate, evaluate, finalizate până la sfârșitul anului. Anul viitor ne propunem un alt sistem de depunere, pentru că cererea este uriașă și pentru a face față avem nevoie de parteneriate astfel încât nu doar o singură instituție cu câteva zeci de persoane să se ocupe de aceste dosare și să avem un parteneriat cu autoritățile publice locale.

În acest sens, au început discuțiile cu Asociația Municipiilor, respectiv cu Asociația Comunelor Orașelor, pentru a putea derula programul Casa Verde fotovoltaice prin parteneriatul cu primăriile, astfel încât înscrierea să se facă într-un sistem național, dar evaluarea dosarelor, semnarea contractelor de finanțare și plata să se întâmple la nivel local.

Decizia să fie dusă mai aproape de cetățean și la nivelul primăriilor să avem o rată mai mare de rentabilitate, o capacitate de accesare și de verificare a dosarelor”, a spus Tanczos Barna, luni seară, în direct la Antena 3 CNN.

El speră ca la sfârșitul lunii decembrie deja sistemul informatic să fie funcțional.

“În cazul în care vom avea bugetul național aprobat la sfârșitul sau în cursul lunii decembrie și bugetul AFM aprobat în primele zile, săptămâni, ale lunii ianuarie atunci putem începe înscrierile în program și semnarea parteneriatelor cu primăriile.

Deci, în cursul lunii ianuarie văd posibilă demararea programului prin ajutorul autorităților publice locale”, a precizat ministrul Mediului.

90% bani de la stat, 10% contribuția proprie pentru panouri solare

Întrebat cât timp ar trebui să dureze până la momentul în care primeşti acești bani de la autorităţi, ministrul a spus că nu mai mult de 3 luni de când s-a făcut solicitarea.

„În 3 luni de zile se poate ajunge la semnarea contractului”, a precizat Tanczos Barna.

 

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati