Cum obții un loc de parcare în Capitală, pas cu pas

0
2129

În momentul de față, numărul mașinilor care circulă prin București este aprope egal cu cel a locuitorilor, dacă luăm în calcul și transportul în comun. Parcările publice sunt sufocate, iar cele rezidențiale insuficiente. Chiar dacă trotuarul pare să fie singura soluție, Gândul prezintă cum puteți obține un loc de parcare.

Talmeș-balmeș în site-urile primăriilor

Începând din acest an, cererile pentru obținerea unui loc de parcare rezidențial, pentru reînoirea sau rezilierea contractului, obținerea cardului de parcare și, în general, orice solicitare referitoare la parcări se poate face doar online, la adresele următoare:

Excepție fac cei care nu au acces la net sau nu se pot descurca singuri, inabilii digital cum îi numesc edilii.

Pentru aceștia, primăriile pun la dispoziție asistență tehnică la sediile ADP-urilor de sector la următoare adrese, fizice, de data aceasta:

Sectorul 1 – Bulevardul Poligrafiei, nr. 4

Sectorul 2- Șoseaua Electronicii, nr. 44

Sectorul 3 – Calea Vitan, nr. 160

Sectorul 4- Bd. Metalurgiei, nr. 12-18

Sectorul 5 – Strada Fabrica de Chibrituri, nr. 9-11

Sectorul 6 –  Intrarea Gheorghe Caranda Lt. Av., nr. 9

Procedura de reînnoire a contractelor de închiriere loc parcare se va desfășura până pe 31 martie 2023. La fel și cea de obținere a cardurilor de parcare.

Cardul de parcare de reședință trebuie expus (lipit) la loc vizibil în colțul din dreapta sus al parbrizului autovehiculului, pentru identificare.

De asemenea, prin scanarea codului de bare al cardului de parcare la stațiile de plată Self Pay, se poate achita taxa de utilizare a parcajului de reședință. Din păcate, pe site-urile primăriilor de sector nu sunt specificate programările, condițiile sau termenele pentru acest tip de asistență tehnică. Deci, pe drumuri!

Tarife parcări de reședință 2023

Cum era de așteptat, site-urile celor șase sectoare din București nu sunt concepute după un tipar comun, ele diferă din toate punctele de vedere ca ale orașelor Carei și Mangalia, de pildă.

Dar, cu foarte puține excepții, condițiile pentru a obține un loc de parcare rezidențial sunt aceleași, conform reglementărilor Primăriei Generale.

De asemenea, tarifele valabile pentru acest an sunt aceleași în toate cele șase sectoare, de la 300 la 600 de lei, în funcție de zonă.

Zonele sunt împărțite în patru categorii A – 600 lei,  B – 500 lei, C – 400 lei, D – 300 lei. Din păcate, doar Sectorul 1 prezintă, adresă cu adresă, tarifele percepute.

Dar, în general ele scad dinspre centrul Capitalei spre periferie, cu excepția zonelor rezidențiale considerate de lux.

Condiții pentru obținerea unui loc de parcare

  1. să deții în proprietate sau în folosință (comodat autentificat la notar, leasing etc.) un autoturism;
  2. să ai domiciliul sau reședința (dovedite cu documente de identitate – CI/BI) în imobilele din sectorul respectiv, în proximitatea cărora sunt amenajate locuri de parcare de reședință;
  3. să deții rol fiscal înregistrat la Direcția Generală de Taxe și Impozite Locale a sectorului;
  4. autoturismul pentru care se solicită atribuirea locului de parcare să fie în circulație, fapt dovedit cu ITP valabil;
  5. autoturismul să fie înmatriculat în Municipiul București, excepție făcând cele cu contract de leasing;
  6. autoturismul pentru care se solicită atribuirea locului de parcare să dețină o poliță de asigurare RCA valabilă

Atribuirea primului loc de parcare

– în prima etapă vor putea depune solicitări persoanele fizice și persoanele juridice, dar nu mai mult de o solicitare pentru aceeași adresă;

– locul de parcare pentru care s-a depus solicitarea să nu fie într-un cod de parcare situat la mai mult de 100 m față de limita imobilului declarat în cerere, la care își are adresa de domiciliu/reședință/sediu social sau punct de lucru solicitantul

Atribuirea celui de-al doilea loc de parcare

Solicitanții persoane fizice sau juridice, care au domiciliu/reședință/sediu social sau punct de lucru, într-un imobil unde figurează deja atribuit un loc de parcare de reședință, pot solicita un al doilea loc de parcare în următoarele condiții:

– persoanele fizice care au adresa de domiciliu/reședință într-un imobil de minimum 2 camere conform documentelor de proprietate/închiriere, vor putea solicita al doilea loc de parcare de reședință în cadrul acestei etape;

– persoanele juridice care își desfășoară activitatea într-un imobil cu o suprafață mai mare de 100 mp conform documentelor de proprietate/închiriere, vor putea solicita al doilea loc de parcare de reședință în cadrul acestei etape;

– persoanele juridice care își desfășoară activitatea într-un imobil cu o suprafață mai mare de 300 mp conform documentelor de proprietate/închiriere, vor putea solicita două sau mai multe locuri de parcare de reședință, în limita disponibilității zonei;

– persoanele fizice sau persoanele juridice care solicită loc de parcare în etapa a II-a, trebuie să dețină în proprietate autovehiculul pentru care s-a depus solicitare sau să fie titularul unui contract de leasing;

ATENȚIE: Nu se pot obține două locuri de parcare pentru același autoturism!

Ridicări și restituiri mașini

Restituirea vehiculelor ridicate pentru că au fost parcate neregulamentar se face numai proprietarului, în baza documentelor prezentate în original:

– act de identitate (CI)

– certificatul de înmatriculare (TALON)

– dovada achitării taxei (CHITANȚĂ)

– permis de conducere (PERMIS)

De unde îți recuperezi mașina dacă ți-a fost ridicată

Sector 1 – Șos. Odăii nr. 3-5

Sector 2 – Aleea Mateloților

Sector 3 – Str. Releului nr. 4

Sector 4 – Drumul Jilavei 109A

Sector 5 – Drumul Jilavei 109A

Sector 6 – Str. Preciziei nr. 24A

Gratuit și prioritar pentru persoanele cu dizabilități

Toate persoanele cu dizabilităţi vor beneficia de loc de parcare gratuit, de reședință sau public, nu doar cele cu handicap locomotor, conform unei hotărâri a Consiliului General al Capitalei. De asemenea, aceste persoane vor avea prioritate la atribuire, iar în parcajele publice de utilitate generală li se vor rezerva locuri gratuite.

Dacă nu există un loc liber în proximitatea reședinței, primăria este obligată să elibereze un loc existent cu contract activ sau să creeze un al loc cât mai apropiat de imobilul respectiv. Locul va fi marcat corespunzător de Primărie.

Ce faci dacă ți-a dispărut mașina parcată regulamentar

Dacă în proximitatea locului de parcare de reședință sau celui obișnuit de la bordură, de pe stradă, alee, piațetă etc observați lucrări de modernizare sau mentenanță a infrastructurii, fie parcare, fie căi de acces, ar fi bine să vă lăsați numărul de telefon în parbriz, mai ales dacă folosiți mașina ocazional. Există riscul să fie ridicată și mutată în proximitate. De obicei primăriile pun un avertisment sub ștergătorul de parbriz, dar poate să plouă, sa bată vântul sau pur și simplu să nu treceți pe acolo cu zilele. Înainte de a suna la ridicări sau poliția locală, dați o tură primprejur.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.